- Når vi realiserer E18 Vestkorridoren skal vi balansere hensynet til miljø, samfunn og økonomi på en bærekraftig måte, sier prosjektsjef Tom Hedalen.

E18 Vestkorridoren lanserer handlingsplan for bærekraft

- Vi skal ha tre tanker i hodet på en gang og sikre at hensynet til miljø, samfunn og økonomi balanseres på en bærekraftig måte når vi realiserer prosjektet.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Det sier Tom Hedalen, som er prosjektsjef for E18 Vestkorridoren mellom Lysaker i Bærum og Drengsrud i Asker. Byggingen av etappe 1 mellom Lysaker og Ramstadsletta er godt i gang, og på etappe to, Ramstadsletta-Nesbru pågår jobben med å utarbeide reguleringsplan.

Over 90.000 kjøretøy passerer prosjektområdet hver dag. Sånn sett er E18 Vestkorridoren et av Vegvesenets store og viktige utstillingsvinduer for veibygging. Men «bestillingen» fra veidirektør Ingrid Dahl Hovland, er at prosjektet også skal være Vegvesenets utstillingsvindu for bærekraft og digitalisering.

Og til å gi en ramme for arbeidet med å finne bærekraftig balanse mellom miljø-, samfunns- og økonomiinteresser, har prosjektet nylig lansert en handlingsplan for bærekraft.

Utfordrer seg selv og bransjen

- Vi ønsker å strekke oss mot målet om bærekraftig utvikling gjennom å utvikle og utfordre både oss selv og bransjen til å finne de beste løsningene for framtiden. I tillegg til å dele erfaringer og kompetanse, har vi har satt oss som mål at vi skal være tydelige på hva som er viktig for oss både internt og eksternt. Dette skal blant annet gjenspeiles i kontrakter, hvordan vi bruker vår innkjøpsmakt og i hvordan vi samspiller med omgivelsene våre, sier Hedalen.

Trygg og seriøs arbeidsplass, ren natur og rent miljø

Vestkorridorens handlingsplan for bærekraft bygger på FNs bærekraftsmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer innen 2030.

Statens vegvesen leverer allerede på mange av de 17 bærekraftsmålene. Men i Vestkorridorens handlingsplan har Vegvesenet likevel prioritert og konkretisert enkelte mål som man ønsker å strekke seg litt ekstra på.

Den ene hovedsatsingen i planen, er det «blågrønne fundamentet», som er ren natur og rent miljø. Dette omfatter blant annet bærekraftsmål 6, rent vann og VA, bærekraftsmål 13, stoppe klimaendringene, bærekraftsmål 14, livet i havet og mål 15, livet på land.

Den andre hovedsatsingen, handler om trygg og seriøs arbeidsplass, gjenbruk, smart teknologi og innovasjon. Dette hviler på bærekraftsmål 8 om seriøsitet, mål 9 om utvikling og innovasjon og bærekraftsmål 12 om bedre ressursbruk.

Powered by Labrador CMS