- Hverdagen her har virkelig overgått mine forventninger, sier Gunhild.

Fra grafisk design til bergsprenging

For Gunhild Thorsen (24) var ikke en framtid som grafisk designer actionfylt nok. Hun hoppet av skolen, og startet som voksenlærling i Fjell- og bergverksfaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Nå fylles dagene med å sprenge berg, bore hull og slipe borekroner. Veien til faglært er lang, men Gunhild er mer motivert enn noen gang.

- Jeg jobbet tre år som museumsguide i sølvgruvene i Kongsberg. Det var her interessen for fjell og bergverk virkelig startet. Dagene i pukkverket er veldig forskjellige. Jeg har veldig varierte arbeidsoppgaver til å bare ha vært i bransjen i 2 måneder. Det skjer noe hele tiden i et pukkverk. Vi sprenger to til fem ganger i uken, så landskapet forandrer seg fra uke til uke, sier hun.

Gunhild er voksenlærling hos Drilling and Blasting-avdelingen i NCC Steinmaterialer. Allerede i starten av uke 2 fikk Gunhild lov å lage en ny vei i pukkverket, med grundig oppfølging selvfølgelig.

Mac-en er byttet ut med Epiroc-rigg for 24-åringen.

Hun laget borehullene, og sprengte bergveggen slik at det ble en naturlig vei opp fra et plan til et annet i pukkverket.

Bakerst i køen med generell studiekompetanse

Fordi Gunhild har generell studiekompetanse, var hun ikke prioritert da lærlingplassene skulle deles ut gjennom opplæringskontoret.

Hun tok saken i egne hender, og ringte rundt til de bedriftene som kunne tilby praksisen hun ønsket. Etter et intervju med Isak Eikeland, site manager for Drilling and blasting, flyttet hun fra Oslo til Kragerø.

- Gunhild er virkelig et friskt pust i vår arbeidshverdag. Hun er veldig innstilt på å lære, har sterkt fokus på HMS, og jeg er veldig glad for å ha henne med på laget, sier Eikeland.

Som lærling i NCC blir man godt tatt vare på gjennom en fadderordning. Her får man en kollega som følger med litt ekstra, og som kan svare på spørsmål rundt fag og andre ting. I tillegg deltar man på det årlige lærlingtreffet der alle lærlingene i NCC samles.

Ung kvinne i mannsdominert bransje

Boring og sprengning har tradisjonelt vært et mannsdominert yrke og bransje, noe som fortsatt henger igjen. Gunhild har fått kommentarer på valg av yrkesvei fra andre.

Gunhild Thorsen storkoser seg i bruddet.

- «Klarer du med den vesle kroppen der å gjennomføre jobben til en skytebas?» «Får jenter lov til å bli skytebas nå?» er spørsmål jeg har fått. Jeg må nesten bare le tilbake. Jeg tror enkelte har sett litt for mye på Olsen-banden og Dynamitt-Harry, ler Gunhild.

- Vi har et veldig godt miljø på avdelingen. Jeg blir ikke forskjellsbehandlet, og føler meg virkelig som en i gjengen, legger hun til.

Drømmen er å bli skytebas. Veien dit er lang. Fire år som voksenlærling, i tillegg til 1-2 år før hun kan ta Skytebrevet. - Og mye som skal læres. Skytebasen er ansvarlig for lading av salver og sprengstoffmengde, oppkobling og detonering.

- Det er ikke bare å dytte sprengstoff ned i fjellet og trykke på knappen. Borehullene må planlegges ut fra hvor retningen på steinen skal gå. Det er mye fysikk i praksis som må beregnes. Det er innmari spennende. Hverdagen her har virkelig overgått mine forventninger, sier Gunhild.

Powered by Labrador CMS