ETTERSPØRSEL: Det er etterspørsel i markedet etter maskiner, men mange leverandører sliter med lange leveringstider. TP Maskin fra Finnsnes i Troms er en av mange entreprenører som har fått nye maskiner i 2021. Her fra et prosjekt på Senja i mars 2021.

Frustrasjon og optimisme

MASKINSALGET: En sjekkerunde til brorparten av forhandlerne i Norge, bekrefter det vi egentlig har hørt gjennom store deler av året: Etterspørselen er der, men leveringstidene er lange.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Salgstallene til bedriftene som rapporterer til Maskingrossisternes Forening (MGF), viser at «vi» i 2021 bare var 600 maskiner bak rekorden fra 2019. 4503 nye maskiner ble fakturert fra MGF-bedriftene til entreprenører i 2021, hvilket er et høyere tall enn salget i 2016, og selvfølgelig også i 2020. Det var i 2016 at det virkelig begynte å «dra på» i salget av anleggsmaskiner i Norge. En ting til det er verdt å merke seg i oppsummeringen fra forhandlerne, er at ordrereserven for svært mange av dem omtales som rekordhøy.

Volvo Maskin AS: Full gass videre

Norges største maskinleverandør, Volvo Maskin AS, fakturerte 1276 nye maskiner i 2021, samt 553 brukte maskiner.

VOLVO: Ny Volvo-dumper levert til TP Maskin i mars 2021.

- Det er god aktivitet hos våre kunder, og 2021 ble nok et godt år for Volvo Maskin. Vi har både vært heldige, og våre medarbeidere har vært forsiktige slik at vi har unngått nedstengning eller problemer i noen av våre verksteder som følge av pandemien. Men som i de fleste bransjer har vi merket utfordringer i hele leverandørkjeden som har ført til lengre leveringstider samt forsinkelser på en del maskiner, i tillegg til betydelige prisøkninger fra våre leverandører, sier salgsdirektør David Kristianslund.

Inngangen til 2022 tyder også på full gass videre:

- De fleste av våre kunder har mye å gjøre framover, så vi er optimister og har tro på videre vekst i 2022. Ordrereserven inn i det nye året er høyere enn noen gang, så leveransene i 2022 vil nok styres av hvor mange maskiner vi får tak i, og slik det ser ut nå forventer vi en grei økning i forhold til 2021, sier Kristianslund.

CATERPILLAR: Pon Equipment leverte Norges første Cat 335 korthekk til Vasto Anlegg AS/Vasto Pukk AS i april i fjor.

Pon Equipment AS: Rekordstor ordrebok

Caterpillar-forhandleren leverte 853 nye maskiner til kunder i 2021, men rapporterer et salg på over 1300 maskiner! Dette er en vekst i ordreinngang på over 50% sammenlignet med 2020, og ordreboken har aldri vært større enn den er inn i 2022. Foruten de nye maskinene, leverte Pon 361 brukte maskiner, et tall som kunne vært langt høyere om tilgangen på flere brukte maskiner hadde vært større.

- 2021 ble et spesielt år med til dels store og uforutsigbare utfordringer på leveringstider på utstyr, skuffer, koblinger og tilter. På maskiner så er det stor variasjon på levringstider, fra noen få måneder til over et år. Dette er selvsagt utfordrende, sier adm. direktør Erik Sollerud.

Korona har ikke hindret Pon i å ha full drift, og selskapet har økt kapasiteten på service med 10%. Sollerud forteller at noen forsinkelser på store prosjekter har medført noe reduksjon i bruken av store maskiner, men legger til at dette er i ferd med å endre seg nå.

- Med rekordstor ordrebok vil vi se en betydelig økning i leverte maskiner i 2022. Etterspørselen har holdt seg høy igjennom hele 2021, inkludert desember og det ser ut til at dette forsetter inn i 2022. Det vil selvsagt være utfordringer på leveringstider, men på maskiner under 15 tonn er vi relativt bra posisjonert, og har usolgte maskiner som vi kan levere for vårsesongen 2022, sier Pon-sjefen.

ZERON/HITACHI: En ombygd Hitachi-graver til Nasta sin Zeron-maskin på batteri, levert til PA Entreprenør AS.

Nasta AS: Ny omsetningsrekord

Hitachi- og Bell-forhandleren rapporterer om 551 nye og 232 brukte maskiner i 2021. Adm. direktør Tom Johansen sier at pandemien har gitt utfordringer, men at aktiviteten ute hos kundene har vært høyere enn de forventet før året startet.

- Alt i alt endte 2021 opp med å bli et veldig godt år for Nasta. Første halvår var noe preget av sluttsalg av utgående modeller fra Hitachi. Med nye modeller på plass fra senhøstes skjøt omsetningen i været, og ved årsskiftet hadde telleapparatene i Nasta nådd hele 1.325.000.000 (1,325 mrd. kr.). Dette er ny omsetningsrekord med klar margin, og hele 145 millioner høyere enn i 2020, sier Johansen.

Han sier videre at leveringstidene for Nasta sin del er svært forskjellig fra maskinmodell til maskinmodell. Noe er lagervare, mens andre modeller kan være opp mot 6 måneders leveringstid.

- Jeg synes utsiktene for bransjen i 2022 ser lyse ut, og tror på et like godt, eller kanskje enda litt bedre, marked enn i 2021. I Nasta er vi også svært optimistiske på egne vegne.

KOMATSU: Beitostølen Maskin og Anlegg AS fikk sin 20. Komatsu-maskin overlevert av Hesselberg Maskin i juni 2021.

Hesselberg Maskin AS: 17% økning

Komatsu-, Bomag- og Manitou-forhandleren fakturerte 464 nye og 136 brukte maskiner i 2021. Adm. direktør Odd Gunnholt Sund i Hesselberg Maskin AS, omtaler året som gikk som forrykende.

- Markedet hadde en økning på 7%, mens vi hadde 17%. Grunnen er at vi har hatt godt med maskiner. Skal man ta markedsandeler, må man ha maskiner å levere. Det samme gjelder for 2022. Noe har kommet allerede, og i både første og andre kvartal kommer det en drøss med maskiner, sier Sund.

Sund sier han håper på samme økning også i år, og mener noe av suksessfaktoren vil være om de har nok maskiner på tomta for raske leveringer. Han legger til at Komatsu som er Hesselbergs største merke, har gitt tydelige signaler på at de skal bidra.

KOBELCO: GS Maskin AS fra Kragerø tok i bruk landets første Kobelco med langt graveaggregat i mars 2021. Maskinen er levert av Foto: Espedalen Maskin som er forhandler for Beck Maskin AS.

Beck Maskin AS: 50% økning

Kobelco- (sammen med Entrack) og Mecalac-importøren hadde 50% økning i salget i 2021 da det stoppet på 237 solgte maskiner. I tillegg solgte selskapet rundt 50 brukte maskiner.

Daglig leder Christian Beck er godt fornøyd tross utfordringer som covid, leveringstid og valuta, og ordrereserven inn i 2022 var tre ganger så stor som forrige år! Han er også godt fornøyd med omsetningen på 252 millioner kroner og et resultat på 8 millioner kroner. Til A&T forteller Beck at selskapet har tatt markedsandeler for 10. året på rad.

- Salget tror vi blir bra i 2022, men hvor mye vi får levert beror på hvor mange maskiner vi får tak i. Slik det ser ut nå, får vi noe mindre maskiner enn ønsket. Når det er sagt, satser vi videre og starter opp med bygging av nytt lagerbygg på ca. 1300 m2 nå i månedsskiftet januar/februar. Vi flytter da lageret vårt, og får ca. 600 m2 ekstra til bygging av maskiner. Dette må til for å håndtere den økte ordreinngangen, sier Christian Beck.

YANMAR: Yanmar har utviklet selskapets første elektriske minigraver, her prototypen SV17e. H&H Maskin AS har Yanmar i Norge.

H&H Maskin AS: Betydelige bestillinger

Yanmar- og Kramer-importøren solgte 104 nye maskiner og 34 brukte i 2021. Daglig leder Tom Erik Huuse sier at dette er en liten nedgang i forhold til 2020, mye grunnet forsinkelser i produksjonen fra produsentene, men at driften av selskapet gikk bra og med gode resultater. Han tror 2022 kan bli bra.

- Vi forventer et bra salg med flere nye modeller fra både Yanmar og Kramer. Vi har lagt inn betydelige bestillinger hos våre produsenter på et tidlig tidspunkt, så vi regner med å være ganske så leveringsdyktige i 2022, sier Huuse.

Dagenborg Maskin AS: Produksjonsland avgjør

CASE: Mye har skjedd rundt Case-agenturet i Norge, men Dagenborg Maskin AS står støtt med representasjonen nord i Norge i lang tid, og der er det ingen forandringer.

Case-importøren solgte 25 nye og 25 brukte maskiner i 2021, og Kathrine Dagenborg på marked og økonomi i selskapet omtaler året som krevende med store og plutselige svingninger i aktiviteten. Om kommende år, tror hun det kan variere noe ut fra maskintypene.

- Oppsummert tror jeg det blir lange leveringstider, spesielt på graversiden hvor produksjonen er i Japan. Noe bedre leveringstid på hjullaster siden produksjonen er i Italia, og usikkerheten med frakt ikke er noe vi trenger å ta høyde for på hjullaster.

Det har skjedd mer rundt Case-agenturet i Norge. Case Norge AS som var et selskap Dagenborg Maskin AS hadde sammen med den danske Case-importøren SD Kjærsgaad A/S (SDK), ble lagt ned i år. Slik forklarer Kathrine Dagenborg hvordan veien videre blir for agenturet.

- I Nord-Norge er det ikke noen endringer. I sør blir det slik som vi i praksis har jobbet de siste to årene: Dagenborg Maskin har ettermarked, og SDK (Danmark) leverer maskinene. Dagenborg har egne servicefolk i Larvik og i Haugesund, og ellers støtter vi oss til selvstendige servicemekanikere rundt om i landet som vi samarbeider med, sier Dagenborg.

TAKEUCHI: EMSG leverte en rekke Takeuchi minigravere til Limaco AS i april,

Hun sier SDK har mange maskiner i «pipeline» hos Case, og hevder at dette vil være en av importørene som vil ha best leveringsdyktighet i 2022.

EMSG Norge AS: Sånn passe

Hyundai- og Takeuchi-importøren solgte ca. 80 maskiner i 2021, og daglig leder Finn Thrane Johansen omtaler året som «sånn passe».

- Vi sliter med å få tak i nok maskiner, men vi har en OK ordreinngang for 2022. Det er imidlertid noen modeller med lang leveringstid. Jeg tror det blir en økning i år, men hvor mye er usikkert. Alle kan jo nesten selge så mange maskiner man vil, men usikkerheten er tilgangen på maskiner, sier Johansen.

D'AVINO: Machine Partner AS har agenturet på italienske D'Avino i Norge.

Machine Partner AS: Forventer økning

Den norske forhandleren av de italienske dumperne D’Avino, Machine Partner, rapporterer om et år med store variasjoner og endel usikkerhet i markedet. Salget endte med én ny maskin og 22 brukte. Eier Christoffer Bruserud, tror på et bedre år i år, men at det fremdeles er en viss usikkerhet.

- Vi forventer en økning, men denne vil begrense seg som følge av leveranseproblemer hos produsentene, på enkelte områder, sier Bruserud til A&T.

Hymax AS: Kunne solgt mer

KUBOTA: Odd-Egill Bjørthun i OE Bjørthun AS har drevet alene som anleggsgartner siden 1979. I 2021 fikk han seg en ny Kubota KX027-4, levert av Hymax.

Forhandleren av merker som Kubota, Giant, Ausa, og sist Merlo fra nyttår, rapporterer om 479 nye og 193 brukte maskiner i 2021.

- 2021 ble et godt år med en økning på ca. 13% fra 2020, men dessverre kunne vi solgt betydelig mer dersom vi hadde fått tak i nok maskiner. Leveringssituasjonen har vært anstrengende hos alle produsentene, sier daglig leder Glenn Mellegaard.

Han sier videre at Hymax har bestilt betydelig flere maskiner for 2022, og forventer videre vekst i 2022 så lenge det ikke skjer betydelige endringer med pandemien eller andre forhold.

- Det norske markedet er godt, og vi tror på en vekst i størrelsesorden 5–10% i 2022. Vårt nye agentur (Merlo) har vi også tro på at vil bidra positivt i 2022, sier Mellegaard.

Anleggsgruppen AS: Som «forecastet»

Den norske forhandleren av Bobcat, Amman og Weidemann (og Rubble Master), melder om ca. 200 leverte maskiner for året.

BOBCAT: En Bobcat L85 med snøfreseren Bobcat SB240 levert av Anleggsgruppen AS til en kunde på Tyin i 2021.

- 2021 har vært preget av godt salg, noe som har ført med seg at vi har levert maskiner nesten i samme hastighet som de har kommet inn. Hadde vi hatt større tilgang fra fabrikk, ville vi ha solgt et betydelig høyere antall, men vi er glade å ha solgt det antallet vi hadde forecastet, samt levert det til sluttkunder, sier salgssjef Paul Håkon Endresen.

Selskapet tok i 2021 over Asfalt & Betongmaskiner, noe Endresen påpeker vil være en styrke for selskapet inn mot asfalt, betong og kantklipping. I tillegg til å styrke seg i Trøndelag med ABM-oppkjøpet, har Anleggsgruppen også ansatte en ny selger i Bergen.

LIEBHERR: De første elektriske Liebherr gravemaskinene i Norge ble overlevert i 2021. Her en LH26 som er levert til Agro Anlegg og Machine Partner AS.

- Jeg tror 2022 blir ganske likt 2021. Vi har gjort relativt store grep for å forberede oss best mulig, men regner med at noen utfordringer kommer til å oppstå. Vi gikk inn i 2022 med en rekordhøy ordrereserve, noe som tyder godt. I tillegg er det mulig kundene har endret litt handelsmønster i forhold til å sikre seg utstyr til sesongen. Jeg tror dette kommer til å bli ett kjempemorsomt år for oss, sier Endresen.

Liebherr-Norge AS: 30% vekst

- Et veldig godt år for vår del med ca. 30% vekst fra 2020. Vi har stort sett hatt 30% vekst de siste 5-6 årene, bortsett fra i 2020, sier daglig leder Håkan Nyhaugen i Liebherr-Norge AS.

Han har stor tro på videre vekst i 2022.

- Vi har «all time high»-ordrereserve inn i 2022. Dette kan bli et veldig godt år, men leveringsutfordringer kan selvsagt påvirke fakturerte maskiner. Vi forventer 25-30% vekst i 2022 også, sier Nyhaugen.

KOBELCO: Jarl-Tore Johansen i Johansen Maskin AS fra Korgen fikk Norges første Kobelco SK380 i den nyeste generasjonen i august.

Entrack AS: Rekord i både nytt og brukt

- På tross av utfordringer med leveranser og transport ble 2021 et godt år med rekord både i antall solgte nye og brukte maskiner. Totalt fikk vi en omsetning på 539 millioner kroner, for første gang over 500 mill. kroners-streken, sier styreformann Robert Kvesetberg i Entrack AS.

Halvparten av omsetningen er knyttet til salg av nye/brukte anleggsmaskiner, mens øvrige 50% er knyttet til nye/brukte deler/utstyr. Merket Kobelco (import sammen med Beck Maskin) dominerer, men Ljungby og Swepac rapporteres også å være i god utvikling.

- Året har ellers vært preget av store investeringer med åpning av ny avdeling i Bergen, innflytting i ny lokasjon i Lillesand og samling av verksted og salgsavdeling i Trondheim under samme tak. Vi har fått mye på plass, og gikk inn i det nye året med ny daglig leder Kjetil Aandstad (47) på plass 3. januar, sier Kvesetberg.

- Og hva vil året 2022 bringe for Entrack?

HYDREMA: Ny MX G-serie hjulgraver lansert i 2021.

- Vi er optimistiske. Godt rigget organisasjon og nye og oppgraderte maskiner fra Kobelco i LC-serien lover godt, sier styreformann Kvesetberg.

Hydrema Norge AS: Et godt år

Den norske forhandleren av de danske Hydrema-maskinene leverte 39 nye og 16 brukte maskiner i 2021. Det er daglig leder John Vidar Bakken godt fornøyd med.

- 2021 blir et godt år for Hydrema Norge, hvor vi ligger 5% over budsjett av omsatte varer. Hadde vi fått de maskiner som vi bestilte, hadde det blitt et meget godt år, sier Bakken.

ROSENDAL MASKIN: JCB- og Doosan-forhandleren åpnet nytt bygg i Askim og fikk hjulgravere fra Doosan på programmet.

Han håper at året vi nå er inne i vil bli som normalt, men tror at leveransene av deler og maskiner vil «slite» i hele verden. Bakken sier Hydrema Norge budsjetterer med 56 nye maskiner i 2022, og i dette ligger en ordrereserve på 22 maskiner ved årsskiftet.

Rosendal Maskin AS: Nytt bygg viktigst i 2021

Doosan- og JCB-forhandleren har rapportert inn 120 nye Doosan og 80 JCB til MGF-statistikken. I tillegg solgte selskapet 104 brukte maskiner.

- Vi er godt fornøyde med 2021. Vi har en økning i omsetning og solgte maskiner, men vi har hatt utfordringer med leveranser på enkelte maskinmodeller, og i en periode også på deler. Det viktigste for oss i 2021 har vært å komme inn i nytt og funksjonelt bygg, sier daglig leder Tor Anders Høgaas.

JOHN DEERE: Wirtgen Norway har John Deere veihøvler på programmet. Her fra åpne dager og en ny (bak) og en gammel John Deere veihøvel stilt ut. Modellen foran tilhører Sande kommune og er fra 1984.

Han tror markedet i 2022 blir omtrent som i 2021, men legger til at Rosendal Maskin har som mål å øke salget.

- Vi har bestilt maskiner tidlig, og er godt dekket på de maskinmodellene vi selger mye av. Men vi ser utfordringer med maskinmodeller som spesialbestilles. Det finnes maskinmodeller fra våre leverandører vi ikke får før i 2023 om de bestilles nå. Det samme gjelder utstyr, men det vi normalt selger skal vi ha god tilgang til, sier Høgaas.

Helt nytt er elektriske store Doosan-gravere på belter og hjul, og dette er Høgaas naturligvis spent på for dette året.

Wirtgen Norway AS: Ser positivt på 2022

TAKEUCHI: Takeuchi TB225 overlevert til Natur Service AS i Holen kommune.

Den norske forhandleren for Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann og John Deere veihøvler, melder om godt salg i 2021, både når det gjelder nye og brukte maskiner. De fleste brukte maskinene går på eksport, meldes det om. Wirtgen Norway melder også at året har startet godt, og at selskapet ser positivt på 2022.

ABS-Maskin AS: - Forventer 15% opp

Takeuchi-forhandleren sier salget i 2021 økte med ca. 10% sammenlignet med 2020, tross utfordringer med korona og leveringer fra samtlige fabrikker.

- Vi forventer en 15% salgsøkning i år målt mot fjoråret. Fabrikken i Japan arbeider hardt for å kunne tilby bedre regularitet på sine leveranser, sier daglig leder Bjørn Eirik Arnesen.

Han tror leveringstidene blir lange også i 2022, men at det blir bedre regularitet i leveringene slik at de og kundene med større sikkerhet vet når maskinene kommer.

Powered by Labrador CMS