SPENNENDE: Tor Kjetilson Moe og Gjerstad Products går fra egen produksjon av utsyr, til å satse langt bredere og større med oppkjøp av flere bedrifter. Foto: Klaus Eriksen

Gjerstad kom til et veiskille og etablerte Construction Equipment Group

GJERSTAD: - Vi kom til et veiskille for et til to år siden, sier Tor Kjetilson Moe, adm. direktør i Gjerstad Products, eller Construction Equipment Group (CEG) som det nye navnet er.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Valget sto mellom å melke kua så lenge det var mulig, men at selskapets verdi mest sannsynlig ville falle, eller å hoppe i det og vokse. Gjerstad Products som har vokst seg store på produksjon av graveskuffer, HK-fester, skjær og ploger, valgte det siste.

I mai ble det kjent at den norske bedriften overtar alle aksjene i dumperhenger-produsenten Foss-Eik fra Bryne og tankprodusenten/utvikleren Vera Tank som holder til i Sandefjord. Gjerstad og de nye selskapene samles under en felles gruppe som har navnet Construction Equipment Group. Ut fra navnevalg, er det liten tvil om at selskapet også kan henvende seg mot det internasjonale markedet.

- Vi, som Gjerstad, så at vi vil bli meget konkurranseutsatt. Stadig flere maskinprodusenter får egne merker på skuffer og HK-fester som de utvikler og bygger selv, sier Kjetilson Moe.

Oppkjøp

Løsningen lå i å skaffe flere ben å stå på. Gjerstad har reinvestert egne penger, samt at det norske fondet Explore Equity har gått inn på eiersiden.

- Fondet kjøpte 30% av Gjerstad, og disse er langsiktige, sier Kjetilson Moe.

Dette er nemlig bare starten på oppkjøp. Kjetilson Moe sier de er i forhandlinger med to svenske produsenter fra samme segment som Gjerstad Products driver innen. Målet er at forhandlingene om kjøp av disse skal være klart til høsten, med oppstart i CEG på nyåret. Samlet omsetning på de to selskapene er 150-200 millioner SEK. Selv omsatte Gjerstad for 165 millioner kroner i 2020, og sikter på 200 millioner i år. Legger man til Foss-Eik og Vera Tank, er målet å nå ca. 350 millioner kroner i omsetning.

Menneskene

- Hva er de største utfordringene med å vokse så mye og fort?

- Det har vært veldig hektisk denne våren, spesielt i april og mai, fordi «alt skjedde på en gang». Men det mest utfordrende er at det er veldig store følelser involvert i oppkjøp. Menneskene som har vært i selskapene i alle år får plutselig nye eiere. Noen kjøper selskaper, bare for å legge dem ned. Det gjør ikke vi, men dette kan ikke sies bare én gang. Man må vise det flere ganger, både for ansatte her på huset og hos de nye selskapene. Uten de ansatte er ikke selskapene verdt noen ting, sier Kjetilson Moe som innrømmer at det også er noen følelsesmessige utfordringer for egen del og på vegne av eget selskap i denne prosessen.

- Selskapet ble startet av min far Kjetil på slutten av 50-tallet, og da med produksjon av utstyr til enget bruk, sier CEG-sjefen.

Powered by Labrador CMS