Hitachi EX2000-maskinen var ikke helt ferdig bygget da skiskytter Marte Olsbu Røiseland var på maskindåp på Stord. Men hun fikk prøve førerstolen, og skrev en stor signatur ved et stort bilde av seg selv på siden av maskinen.

Marte i førersetet på 200-tonn tung Hitachi-maskin

Dåp av en helt spesiell Hitachi-maskin hos Bertelsen & Garpestad AS.

Publisert

Marte Olsbu Røiseland er en norsk skiskytter som har vunnet elleve VM-gull, derav to individuelle. Hun vant verdenscupen 2021/22 og hun tok 3 OL-gull i Beijing i år.

Nå har skiesset også fått en gigantisk gravemaskin oppkalt etter seg. Entreprenør Bertelsen & Garpestad AS (BG) har nemlig en sponsoravtale med Røiseland – og ville gjøre noe gøy når de markerte sin siste investering.

- Samarbeidet med Marte startet i 2020. Jeg og flere i B&G har veldig sans for skiskyting – synes det er en spennende idrett. Så sponsoravtalen vi har i dag er vi godt fornøyde med. Vi har hatt mye glede av samarbeidet, blant annet ved å ta med kunder og ansatte på turer, smiler en fornøyd sponsor og daglig leder i firmaet, Øyvind Langemyr.

- Så kommer jo Marte, i likhet meg selv, opprinnelig fra Froland. Ja, vi er faktisk i familie et stykke ut i slekta. Da blir en spesielt stolt over at hun har gjort det så bra de siste årene. Dessuten ser jeg likheter mellom Marte og B&G også: Marte har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Det samme har B&G. Vokst sakte, men sikkert. Og i dag er vi store på hver vår måte, etter mye hardt arbeid!

- Utrolig stort

Rett før helgen, og rett før den travle konkurransesesongen, tok Marte turen til Stord for en maskindåp i stor skala.

Posering ved stormaskinen. Fra venstre: Marte Olsbu Røiseland, Øyvind Langemyr (B&G), Bjarne Bøe (Nasta) og Tom Johansen (Nasta).

Idrettsstjernen lot seg virkelig imponere av anleggsmaskinen:

- Dette er utrolig stort – bokstavelig talt, ler hun når hun får sett maskinen.

- Når Øyvind fortalte om dette – så var det jo bare veldig gøy. En ære rett og slett. Og så stor maskin da gitt, smiler gulljenta etter å ha avduket og signert et stort bilde av seg selv på maskinenes venstre side. Marte tok også de 22 trappene opp til det romslige førerhuset for å kjenne på spakene.

Og det levnes null tvil om at dette sponsor-samarbeidet betyr mye for begge parter:

Skiskytteren fikk også en modelgravemaskin med seg hjem som et minne fra dagen og samarbeidet hun har med B&G.

- Jeg er veldig heldig som får oppleve mye mer enn skiskyting. Så er det veldig hyggelig å ha en sponsor som er så engasjert. Det er jo det som er gøy med B&G – at de er med og heier, og er involvert. Det er kjempeartig. Så jeg må tilbake når maskinen er i drift – men da tør jeg nok bare å sitte i barnesetet, sier hun.

EX2000-en skal klippe opp oljeplattformer

«Marte» ble altså navnet på den 200 tonns tunge Hitachi EX2000-en som ble overlevert på Stord. Maskinen skal påmonteres en La Bounty 9500R saks som skal klippe opp utdaterte oljeplattformer etter oppdrag fra Aker Solutions Stord.

Maskinen ble levert til kai i deler før sommeren, og er nå montert sammen av Nasta Spesialproduksjon.

- Før maskinen kan tas i bruk til formålet, må bommen fraktes til Larvik der den forlenges ved Nasta sin avdeling for spesialproduksjon. Deretter skal den 24 tonn tunge saksa, som er ferdig produsert i midten av september, monteres direkte på bommen. En forventer at maskinen vil være i drift på senhøsten, sier maskinselger hos Nasta, Bjarne Bøe, som også hadde tatt turen for å bevitne maskindåpen.

- Vi har hatt et meget godt samarbeid med Bertelsen & Garpestad AS nå i mange år, men en slik maskinoverlevering er ikke helt hverdagskost for oss i Nasta, smiler maskinselgeren.

Tom Johansen, administrerende direktør i Nasta, tok også del i feiringen på Stord, og han kan også bekrefte at det er en spesiell maskin:

Marte ønsker å komme tilbake nå maskinen er i drift. Da skal hun sitte i «barnesetet» og følge med. Her prøvesitter hun det, mens B&G-sjef Øyvind Langemyr er i førersetet. I døra står maskinselger Bjarne Bøe fra Nasta.

- Dette er en av de største maskinene Nasta har levert. Dessuten er det den første modellen i den nye serie 7 av denne størrelsen som Hitachi har eksportert til Europa. Vi er selvsagt spente på hvordan maskinen vil oppfattes sammenlignet med andre maskiner som utfører tilsvarende jobber på Aker Stord i dag. Tidligere modeller av Hitachi EX2000 har fantastisk historikk og rykte, så nyvinningene fra serie-7, kombinert med kundetilpasningen fra vår dyktige spesialproduksjonsavdeling, bør være en god kvalitetssikring, sier Johansen.

Pris, levering og driftssikkerhet

Daglig leder i B&G, Øyvind Langemyr, bekrefter at det var flere faktorer som spilte inn ved valg av maskinleverandør:

Marte med sprudlevannet ved EX2000-en.

- Det var jo denne størrelsen vi ønsket, dessuten var prisen og leveringstiden konkurransedyktig. Så har jeg stor tro på maskinen. Vi har allerede mange Hitachi-maskiner i firmaet, og i våre datterselskap. Så har det vært av betydning at Hitachi er kjent for driftssikkerhet og lite feil. Her er vi avhengige av at maskinene er i drift kontinuerlig, sier Langemyr, og sikter til arbeidet med Aker Solutions.

- B&G har et meget godt forhold til Aker. Samarbeidet vi har hatt i Egersund har vært veldig bra, og det er hyggelig å ha fått fornyet tillit her.

- Markedet er i enorm vekst

Senior Vice President i Aker Solutions, Thomas Nygård, presiserer videre viktigheten av å ha pålitelige leverandører:

- Det er 54.000 tonn til demolering på området i dag. Nå er det to plattformer fra Nordsjøen, Gyda og Vallhall, som begge kom inn i sommer og skal være borte i løpet av 18 måneder. Ordreboken vår strekker seg frem til 2030 – og det er totalt snakk om 280.000 tonn. Vi ser at markedet er i enorm vekst. Vi har en resirkuleringsgrad på 98 prosent, så det betyr at så å si alt du ser her vil bli gjenbrukt og få et nytt liv. Så innser vi at det å kjøre maskin og være entreprenør er helt annerledes enn det vi driver med og da behøves gode samarbeidspartnere - som kan det. Derfor er vi her på Stord meget fornøyd med relasjonen vi har med Bertelsen & Garpestad AS, og ser virkelig frem til videre samarbeid med entreprenøren, sier Nygård.

Powered by Labrador CMS