VED VERKSTEDET: Nye Wille 675A, første i Norge, utenfor verkstedet til drifts og vedlikeholdsavdelingen i Jevnaker kommune. Fra venstre: Tonje Haugen (Sigurd Stave Maskin), Iver Engeli (fagansvarlig vei) og maskinfører Kai Sørengen. Foto: Bjørn E. Eriksen

Nye Wille klar for innsats

JEVNAKER: - Vår nye Wille 675A hjullaster er en nøkkelmaskin i kommende høst- og vintervedlikehold av veiene i kommunen. Heldigvis fikk vi nymaskinen inn like før ferien slik at vi har rukket å bli kjent med den før høstsesongen tar av for fullt.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

GODT MERKET: Ingen tvil om hvilken arbeidsoppgave Wille hadde ved besøket. Foto: Bjørn E. Eriksen

Dette sier fagansvarlig vei, Iver Engeli (55) i Jevnaker kommune. På vårparten ble det klart at den gamle Wille-maskinen som hadde vært i drift 8 år hos drift- og vedlikeholdsavdelingen (VVA) hos Jevnaker kommune, var moden for utskifting. At den skulle bli erstattet av første maskin i den nye Wille 675A-serien i Norge, var en tilfeldighet.

- Da vi startet undersøkelsen etter en erstatter, ble det snart klart at det sto mellom Wille og Lundberg. Resultatet var at nye Wille 675A ble bestilt, og trolig må vi ha vært først i køen siden premieremaskinen i Norge havnet her hos oss, sier Engeli. Vi likte umiddelbart nye generasjonen Wille som ble presentert. Den har fått en rekke oppgraderinger og er blitt en moderne maskin. En annen fordel ved Wille-valget er at vi i tillegg også har en rekke utstyr fra den gamle modellen, og at alt dette utstyret også kan brukes på nymaskinen, forteller Engeli.

Startet med kantslått

GODT MILJØ: Iver Engeli ser frem til å få prøvd maskinen i tyngre jobber. Foto: Bjørn E. Eriksen

Da A&T besøkte drift- og vedlikeholdsavdelingen i Jevnaker kommune sto nye Wille 675A parkert rett utenfor bygget, med påmontert Bomford klippeaggregat. Bak på maskinen var det montert varselskilt, «Kantslått – Hold avstand».

- Vi har godt med vei som nå trenger kantklipping, og er klar med første økt i dag. Totalt er det 96 km vei og 18 gang- og sykkelveier i kommunen som skal holdes i orden. Nå er det sesong for kantklipping før høsten, men maskinen skal også benyttes både i veiskraping, feiing og i sandstrøing, kosting og snørydding hele vinteren. Selvfølgelig har vi innleid flere firma i disse jobbene, men vår Wille er en service- og nøkkelmaskin for det arbeidet vi selv utfører i VVA-avdelingen, sier Engeli. Totalt har Jevnaker kommune 7 ansatte i avdelingen som er samlet i eget bygg ikke langt fra sentrum.

I tillegg til Wille-lasteren disponerer avdelingen Volvo FMX lastebil, Unimog med mye utstyr, Volvo 140 hjulgravemaskin, Canter Fuso liten lastebil og en Hydrema 1996 veteran gravelaster. – Denne går på spesialjobber i ny og ne på steder hvor det ikke er snakk om store forflyttinger, sier Engeli med et smil.

Erfaringer så langt

Den nye Wille redskapsbæreren er levert av Sigurd Stave Maskin, og tilstede hos vedlikeholdsavdelingen på Jevnaker var også selger Tonje Haugen for å utveksle erfaringer med teamet hos Jevnaker kommune.

LASTEBILMANNEN: Veteranen Hans Erik Esprum (65) liker seg best bak lastebilrattet og har vært i Jevnaker kommune i 21 år. Foto: Bjørn E. Eriksen

Kai Sørengen er den som har kjørt maskinen mest, og han fremhever spesielt førermiljøet og at maskinen er blitt enklere å betjene. Med en vekt på vel 6 tonn er den noe tyngre enn forgjengeren, men samtidig gir 10 liter olje mer i hydraulikken også 30% økt kapasitet. Bedre kjøling på varme dager, uten at dette går ut over at hydraulikkoljen blir for varm, er en annen stor fordel.

– Med smartdrive hvor man bruker gasspedalen på fremdrift istedenfor å bruke pedalen, sparer man på kreftene. Dette kombinert med et kjølesystem som gjør det mulig å ha en behagelig temperatur i hytta, selv på varme dager, gjør at man er i god form selv etter en lang arbeidsdag, sier Sørengen.

Wille 675A

Motor: Kohler KDI3404 TCR 105 kW (143 hk) v/2200 o/min. Steg V

Vekt: 6100/6500 kg, væskefylte bakhjul

Mål: 5225 mm lengde, 2340 mm høyde, 1920 mm bredde, akselavstand 2525 mm

Styresystem: Hydrostatisk rammestyring, god vektfordeling

Arbeidsredskap: Feiekoster i fire bredder, skuffe 1000 l, snøskuffe 1900 l, multiskuffe 1500 liter, løvskuffe 1900 l, hydraulisk skrape (bak) 2500 bedde, strøkasse 550 l, løvsuger, høytrykkstank 1500 l, hydraulisk tipplan 800 l og personlift Wille-9

Nå ser både han og Engeli frem til å få testet maskinen i tyngre jobber med feiing, strøing og brøyting. Maskinstørrelsen er riktig for å komme til også på gang- og sykkelveiene.

For Tonje Haugen hos leverandør Sigurd Stave Maskin AS var oppsummeringen oppmuntrende. Blir det snakk om å vise eller demonstrere en mindre maskin under 5 tonn, lover hun å komme med den selv. For ikke lenge siden tok hun lastebillappen og er dermed ikke avhengig av ekstern transport for å vise eller demonstrere Wille-lastere under fem tonn.

Powered by Labrador CMS