SIKTER HØYT: NOAH har investert i ny grovknuser, samt grovsiktestasjon og to finsiktestasjoner, i tillegg til en rekke nye transportbånd. Her er produksjonsanlegget. Uttaket av stein er i krateret bak. Foto: Nordic Bulk

Rekefjord Stone økte produksjonen med 50% med nytt produksjonsanlegg

REKEFJORD: Verden skriker etter mer stein fra Rekefjord Stone. Nå går det i tre skift for å mette etterspørselen, og heldigvis har bedriften fått nytt produksjonsutstyr i drift.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

STOR ØKNING: Reidar Solli (f.v.), prosjektleder Rekefjord Stone, sier produksjonen har økt med 50% med det nye utstyret. Her sammen med Jone Mæland (prosjektleder) og Peder Egeland (daglig leder) fra Nordic Bulk. Foto: Klaus Eriksen

Siden 1963 har det vært produksjon av steinmaterialer hos Rekefjord Stone som ligger i Sokndal kommune og rett ved sjøkanten i Hauge i Dalane i Rogaland. Ressursen som består av både Ansit og Norit, to magmatiske bergarter som ble dannet av prekambrium og dermed blant verdens eldste, er veldig ettertraktet. Både som tilslag, byggematerialer og til å beskytte land fra havet. Det er 50-60 millioner tonn ressurser igjen i bruddene, omtrent like mye som er tatt ut siden 1963. Med et uttak av ca. 2 millioner tonn i året, kanskje mer etter hvert, vil det garantert ikke gå like lenge før ressursen man har konsesjon for er tatt ut.

50 millioner i overskudd

I fjor kjøpte NOAH Rekefjord Stone. Selskapet har mange utviklingsplaner for bruddet, men akkurat nå og i årene som kommer vil det være steinproduksjon som gjelder. Og gjerne så mye som mulig for å dekke opp for etterspørselen. For den er stor!

UNDER TAK: Siktestasjonene og transportbåndene er i egne hus, eller overbygget. Dette reduserer støy og støv vesentlig. Foto: Klaus Eriksen

- Det kostet mye å kjøpe Rekefjord Stone, men vi er fornøyde med kjøpet. Vi omsatte for 250 millioner kroner i 2020, og fikk 50 millioner kroner i resultat. Det er rekord for selskapet, sier daglig leder Egil Solheim i Rekefjord Stone.

Ca. 30 millioner av overskuddet gikk rett ut igjen, til å investere i nytt produksjonsanlegg. Det er i forbindlse med uttak av stein i Vallnesbruddet at Rekefjord Stone i vinter og frem til påsken har fornyet utstyret.

Dette er nytt

Den gamle Svedala grovknuseren er skiftet ut med en ny Sandvik CJ815 kjeft-knuser med inntaksåpning på 1500x1300 mm. Foruten dette har Nordic Bulk levert én ny grovsiktestasjon og to nye finsiktestasjoner (før og etter finknuseren), samt tilhørende transportører. Alt er innebygget for å redusere støy og støv til omgivelsene og naboer, samt å sikre produksjonen for vær og vind.

FINT MATERIALE: En rekke fraksjoner kommer ut fra anlegget i Rekefjord, her ganske fint materiale. Foto: Klaus Eriksen
GROVT MATERIALE: Her eksempler på grovere materiale. Mye stein går på eksport, blant annet til beskyttelse av land mot hav. Foto: Klaus Eriksen

Verkene leverer seks fraksjoner ned til 8 mm, og størrelser under dette går tilbake til et annet sikteverk som sto i anlegget fra før.

- Mye av det gamle utstyret var fra 1964, og grovknuseren var fra 1967. Vi øker produksjonen vår med 50% om vi kjører dette på full guffe. Det er helt fantastisk, sier vedlikeholdssjef Reidar Solli.

Salget er vilt

Også Solli kan skrive under på at etterspørselen er god nå.

- Salget er helt vilt. Vi hadde håper på å kjøre to skift her, men må kjøre tre og alt vi produserer går rett ut. Vi hadde flere hundre tusen tonn 0-2 på lager før. Nå er alt borte. Dette er jo vanligvis et produkt som er et problem å ha, sier Solli.

Tidlig med løsninger

Fra Nordic Bulk er det Jone Mæland som har vært prosjektleder, og han er godt fornøyd med prosessen.

- Vår oppgave har vært å lage løsning, tegne anlegget, levere alt ferdig, bortsett fra betong og det elektriske, og starte det opp. Hemmeligheten er å treffe behovet til kunden. Alle kan levere noen maskiner, men jobben består i å sette sammen riktige komponenter for å komme opp med et kostnadseffektivt og driftssikkert anlegg med god prosessflyt, sier Mæland.

Han sier at det alltid er en periode med finjustering etter nye installasjoner, men at det har gått bra i Rekefjord Stone der Nordic Bulk har levert mye utstyr også ved tidligere anledninger.

- Vi liker å komme inn tidlig i prosessen og være med på å designe løsningen. På den måten kan vi utnytte terrenget og bruke fjellet slik det er, sier Mæland.

PROSJEKTLEDER: For Nordic Bulk har Jone Mæland vært prosjektleder på utstyret som er levert og montert hos Rekefjord Stone. Foto: Klaus Eriksen
Powered by Labrador CMS