Snedig grøftegraver

Snedig grøftegraver

Nyheten fra Herrenknecht graver grøfta og legger rørledningen i én og samme operasjon.

Pipe Express er i startgropa som system og ligger her rent fysisk i stargropa før en installasjon.
Pipe Express er i startgropa som system og ligger her rent fysisk i stargropa før en installasjon.

Aker Wirth er nominert til Innovasjonsprisen under årets Bauma-messe i München for sitt tunnelgravesystem MTM 6. Blant konkurrentene er tyske Herrenknecht, og deres nye system for å legge rørledninger Pipe Express.

Systemet er revolusjonerende fordi det gjør det mulig å legge rørledninger effektivt med langt mindre inngrep i områdene rundt enn tidligere. Gravingen gjøres med en liten tunnelboremaskin (TBM), før løsmassene løftes vekk med skovler og legges på kanten av grøften.

Selve rørledningen skyves på plass bakfra av en Herrenknecht Pipe Truster, som også står for fremdriftskraften til TBM-en.

Pipe Express kan brukes på rørledninger som ikke ligger altfor dypt og på opp til 1000 meter av gangen, og med en diameter på mellom 80 og 150 centimeter.

- Maskinen arbeider med en hastighet på rundt en meter i minuttet, noe som betyr at en rørledning på 500 meter ble installert i løpet av tre dager, sier prosjektleder Andreas Diedrich.

Ifølge Herrenknecht må man rydde en korridor rundt rørledningen på rundt 40 meter, noe som betyr et stort inngrep i nærområdene. Med Pipe Express reduseres arbeidsområdet til omtrent en tredjedel.

Etter langvarig testing ved Herrenknechts hovedkvarter i Schwanau var systemet klar til å brukes for første gang i et referanseprosjekt i Sevenum i Nederland, der entreprenøren Visser & Smit Hanab brukte systemet til å legge en gassledning.

- Jeg er veldig entusiastisk, alt virket strålende, sier direktør i Visser & Smitt Hanab Wilko Koop.

Se videopresentasjon av systemet øverst i saken. 

Selve rigget til Pipe Express styres fra en kontrollvogn (ikke vist på bildet).
Selve rigget til Pipe Express styres fra en kontrollvogn (ikke vist på bildet).

Forsiden nå