AT.JOBBER | Stillingsmarked

KONKURSER I Q2: Bygg- og anleggsbransjen setter også denne gangen sine spor på listen over kvartalets største konkurser.

Konkurstrenden: I ferd med å snu?

BEDRE TIDER: Konkurstallene sank markant i andre kvartal, og nå ser vi også en nedgang totalt for året.

Men for enkelte konsumentavhengige bransjer peker pilene fremdeles i feil retning. Dette melder selskapet Creditsafe i en melding.

299 norske selskaper gikk konkurs i juni. Det tilsvarer en nedgang på hele 16 % sammenlignet med 357 konkurser i juni i fjor, og kroner med det en positiv konkurstrend i årets andre kvartal.

Totalt gikk 970 selskaper konkurs i Q2, en markant nedgang på 10 % fra 1.079 konkurser i samme periode i 2024. Fasiten for året så langt viser dermed en svak nedgang på 2,4 % totalt sett, i det vi beveger oss inn i juli og tredje kvartal.

– Etter en økning i første kvartal er det positivt at vi nå ser en tilsvarende, og faktisk noe kraftigere nedgang i Q2. Det er for tidlig å slå fast hvorvidt denne trenden vil fortsette ut i Q3, men med positive konkurstall og en etterlengtet rentenedsettelse kan det hende at vi nå vil se tegn på økonomisk optimisme igjen, kommenterer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Markant nedgang

Hovedårsaken til at de overordnede konkurstallene synker i Q2 er et positivt kvartal for de tradisjonelle konkursbransjene.

Til tross for en økning i konkurser i juni for detaljhandelen (+7%), serveringsvirksomhet (+11%) og agentur- og engroshandel (+33%), hadde samtlige av disse bransjene en nedgang i andre kvartal. Størst nedgang hadde agentur- og engroshandel, som sank med hele 29 %.

Det ubestridte lokomotivet i konkurstoget er bygg- og anleggsbransjen

Per Fjærestad

Det ubestridte lokomotivet i konkurstoget er bygg- og anleggsbransjen, fordelt på de to kategoriene Oppføring av bygg og Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet. En nedgang på henholdsvis 8 % og 11 % i juni, sørget for grønne tall også på kvartalet:

  • 137 konkurser innen oppføring av bygg gir en nedgang på 9 % sammenlignet med 151 konkurser i Q2 i fjor
  • 133 konkurser innen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet gir en nedgang på 15 % sammenlignet med 156 konkurser i Q2 2024.

Tross nedgangen er det verdt å merke seg at disse bransjene sto for rett i overkant av en fjerdedel av samtlige konkurser i Q2.

– En tydelig trend vi ser er at når det øker i konkursbransjene, da øker den mer enn den generelle utviklingen, men når det er nedgang så er også denne større, kommenterer Fjærestad.

Bygg- og anlegg

Bygg- og anleggsbransjen setter også sine spor på listen over kvartalets største konkurser, både når det kommer til omsetning og antall ansatte som blir berørt. Blant de seks største konkursene i Q2, regnet i kroner og øre, finner vi tre selskaper fra bygg og anlegg:

  • Frigaard Entreprenør AS, med 38 ansatte og en omsetning på drøye 549 millioner kroner i 2023.
  • BKU AS, med 10 ansatte og en omsetning på 185 millioner i 2023
  • BKB Bolig AS, med 17 ansatte og en omsetning på 103 millioner i 2023.

I tillegg gikk bemanningsselskapet Backup Byggpersonell AS, med en tydelig tilknytning til bygg- og anleggsbransjen, konkurs i Q2. Selskapet hadde en rapportert omsetning på 111 millioner kroner i 2023, og konkurser påvirker rett i overkant av 100 personer.

Den største konkursen finner vi likevel innen detaljhandelen, og det Oslo-baserte selskapet Lentus Butikkdrift AS. Selskapet hadde en omsetning på over 625 millioner kroner i 2023, og 188 ansatte.

Gjennomsnittlig omsetning for selskapene som gikk konkurs i årets andre kvartal var om lag 6,9 millioner kroner. Det er betydelig lavere enn i samme periode i fjor, da snittet lå på 8,8 millioner.

Østfold og Trøndelag

10 av landets 15 fylker hadde en nedgang i konkurser i juni, og kun to hadde en økning. Til gjengjeld var økningen i disse to fylkene – Østfold og Trøndelag – ganske kraftig.

25 konkurser i Østfold ga en økning på 79 % sammenlignet med 14 konkurser i juni i fjor, mens Trøndelag hadde en økning på 73 %, med 26 konkurser mot fjorårets 15.

Totalt for Q2 hadde åtte av landets fylker en nedgang i konkurser, mens syv fylker så en økning. Nordland fylke kom seg best gjennom kvartalet, med en konkursnedgang på hele 43 %. I motsatt ende av skalaen finner vi Vestfold, med en økning i antall konkurser på 30 %.

Ikke alle kan glede seg

Det er riktignok ikke alle bransjer som kan glede seg over den positive konkursutviklingen i andre kvartal. To bransjer som skiller seg ut i negativ forstand er Handel med og reparasjon av motorvogn og Omsetning og drift av fast eiendom – på folkemunne kjent som bilbransjen og eiendomsbransjen.

35 konkurser innen bilbransjen gir en økning på 25 % sammenlignet med 28 konkurser i Q2 i 2024, og gjør samtidig at bransjen klatrer opp på den 8. plass på listen over bransjene med flest konkurser.

Eiendomsbransjen så på sin side en økning på hele 43 % sammenlignet med andre kvartal i fjor, med 70 konkurser mot fjorårets 49. Den er dermed den femte største konkursbransjen i Q2.

– Vi må huske at konkurser kommer i etterkant av store utfordringer. Dette er bransjer som har lidd i en lengre periode, med høy rente, prisstigning og en større økonomisk forsiktighet blant konsumentene. Selv om vi har begynt å ta oss råd til restaurantbesøk og lignende igjen er det naturlig at vi fremdeles ser ettervirkningene av at vi i stor grad har unngått større investeringer, som kjøp av bil eller oppføring og bytte av bolig, påpeker Fjærestad.

– Det vil bli interessant å se i tiden fremover om den nylige rentenedsettelsen, i kombinasjon med en tross alt relativt god økonomi for de fleste, vil føre til at konsumentene opplever en større økonomisk trygghet og optimisme. Det vil i så fall kunne bidra til å snu den negative trenden vi nå ser innen bil og eiendom, men det vil ta tid, avslutter han.

Powered by Labrador CMS