GAMMELMÅTEN: Tor Anders Syversen er en av ytterst få som fortsatt bruker hest til å kjøre ut tømmer i ny og ne. Det vekker oppsikt der de jobber.

Ble en attraksjon

ASKER: Folk stoppet opp, pratet og til og med kommunen fikk skryt da Tor Anders Syversen (57) kjørte ut tømmer med hest på Nesøya i Asker.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Det er ikke dagligdags å møte en stor hest komme dragende på tømmer i 2021. Men det var nettopp manuell hogst og utkjøring av tømmeret med hest Asker kommune valgte da de skulle hugge et område på Nesøya.

SKÅNSOMT: Det blir ikke store merker og spor i skogen når hesten har dratt ut tømmeret. Foto: Espen Braata

Tor Anders Syversen fra Flisa i Innlandet har drevet med skogsdrift og trepleie helt siden 1979. I årenes løp har han mange tusen timer i skogen med hest for å kjøre frem tømmeret. De senere årene har han som regel brukt hestene på mindre prosjekter hvor det har vært mer trepleie-jobber enn store flatehogster.

Manuelt arbeid

En av utfordringene for kommunen som er grunneier på Nesøya, var at det var svært bløtt i området. I tillegg er det stor trafikk med mange turgåere i nærområdet som ligger helt inn mot et idrettsanlegg.

Tor Anders Syversen og hans medhjelpere felte og kvistet tømmer omtrent halvparten av dagen mens resten av dagen gikk med til å kjøre det ut i Asker. Med han var også Kaja Vemren Refling og en som gikk foran og felte. Til daglig jobber også hun som arborist (trepleier), men ville lære mer om den kunsten det er å bruke hest til å kjøre tømmer.

Liker det

For Tor Anders Syversen handler dette også om trivsel. Selv om det er fysisk krevende liker han jobben og samspillet med hesten.

LÆRE: Kaja Vemren Refling har alltid drevet med hest, og har nå vært med Tor Anders Syversen for å lære tømmerkjøring.

Selv bruker han hingsten Iwan til å trekke tømmeret. Iwan er av rasen belgier og veier 1.050 kilo. Han går like lett eller tungt igjennom skogen nesten samme hvor mye tømmer som henger bak han. Hesten Kaja Vemren Refling brukte var den norske tungdølen Skårudknekten på seks år. Han er også en skikkelig plugg med sine 720 kilo i matchvekt.

Trangt

Ofte blir hestene med Tor Anders Syversen på jobb der hvor de er egnet å bruke. Det er ofte på steder hvor det er trangt om plassen for å komme frem med vanlige maskiner som brukes i skogen.

Skogsbrukssjef i Asker kommune, Petter Høistad, var strålende fornøyd med måten jobben ble løst på. Det kom mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk i nabolaget, og interessen ellers var også stor. Alt fra folk som husker tilbake fra den gangen dette var den normale måten å frakte tømmer på, til skole- og barnehagebarn.

Planen var at det skulle tas ut rundt 150 kubikk tømmer fra Nesøya, men innen de var ferdig var de passert 200.

Powered by Labrador CMS