Scania Gryphus 8x8 på vei til forsvaret i Nederland fra Scania-fabrikken i Zwolle, Nederland.
Scania Gryphus 8x8 på vei til forsvaret i Nederland fra Scania-fabrikken i Zwolle, Nederland.

Scanias største forsvarsleveranse - 2847 lastebiler

Scania har startet å levere 8x8-lastebiler på det som er produsentens største kontrakt på lastebiler for militær bruk noen sinne.

Publisert

Det er ikke et nordisk land som er kunden: Det er Nederland som har sett verdien i å investere stort nå i forsvarsmateriell fra Scania, når du skal utfase sine eldre biler.

Scania-fabrikken i Zwolle (Nederland) har nå levert de første Scania Gryphus 8x8- lastebilene, som er basert på Scania XT. I løpet av 2023 skal alle de 2847 lastebilene være levert. Dette er lastebiler med forskjellig størrelse, akselkombinasjon og påbygg.

Opprinnelig var avtalen mellom Scania og det nederlandske forsvaret på 2000 biler. Men den er blitt utvidet med 847stk. etter den første signeringen.

Før lastebilene tas i bruk, er de innom forsvarets logistikk- og verkstedavdelinger for en siste tilpassing og montering av utstyr før de leveres til de militære avdelingene.

Alle lastebiler og deres utstyr vedlikeholdes i et samarbeid mellom Scania Nederlands verksteder i nærheten av militærstasjonene og av mekanikere i forsvarets egne verksteder. Servicekontrakten har en innledende periode på ti år og med mulighet for forlengelse.