ARKIVBILDE: Den opprinnelige boten på 880 millioner euro ble opprettholdt av EU-domstol.

Scania anke avvist – boten på 880 millioner € opprettholdes

KARTELL: Dommen fra 2017 blir opprettholdt. I 2022 ble anken avvist av en lavere domstol og henvist til EUs Court of Justice of the European Union som nå også har avvist anken og opprettholdt den opprinnelige boten.

Publisert Sist oppdatert

Den 1. februar 2024 avviste EU-domstolen Scania sin anke og opprettholdt en bot på 880,523 millioner euro (ca. 10 milliarder norske kroner etter dagens kurs) som ble ilagt av kommisjonen for deltakelse i et kartell på lastebilmarkedet. I juli 2016 kom kommisjonen til enighet om et forlik om kartellvirksomhet med MAN, DAF, Daimler, Iveco og Volvo/Renault, mens Scania ikke ønsket å ta del i forliket.

Perioden Scania er dømt for kartellvirksomhet varte fra januar 1997 til januar 2011. Det involverte ulovlige samarbeidsavtaler mellom konkurrenter for å begrense konkurransen i markedet for middels og tunge lastebiler i EØS-området. Domstolen fant ikke grunn til å betvile kommisjonens upartiskhet, til tross for at samme team håndterte både forliket og den endelige beslutningen mot Scania. Domstolen avviste også Scanias argumenter om feil i vurderingen av kartellets geografiske omfang og krav til bevis for en enkelt og vedvarende overtredelse.

Dommen bekrefter at overtredelsen endte den 18. januar 2011, slik at foreldelsesfristen på fem år ikke var utgått da boten opprinnelig ble ilagt.

Powered by Labrador CMS