KU OG BIL: Pauline Grødem og Nikolay Vadheim driver både med storfe og lastebil i samme firma. Dermed ble det Kvarme Gard - Biff & Frakt.

Vekselbruk i særklasse

HÅ: Biff & Frakt er slagordet til Kverme Gard på Jæren. De har nesten 200 storfe og sju lastebiler.

Publisert

Det er Nicolay Vadheim (36) og Pauline Grødem (32) som driver hennes hjemgård sammen. Før de overtok gården i 2016 kjørte begge lastebil. Han kjørte stort sett kranbil, mens hun kjørte både tank, tipp, skapbil og dyretransport.

Selv om de overtok gården for seks år siden hadde de allerede bygget og drevet minkfarm for pelsproduksjon i to år, og gjort store investeringer i et 4200 kvadratmeter stort hypermoderne anlegg for fremtiden. Så gikk det bare noen få år og så ble hele pelsdyr-næringen avviklet i Norge.

Krokbil først

Den første lastebilen de kjøpte var en tilårskommen Scania 4-serie med krok og kran. Akkurat den bilen var den optimale gårdsbilen som kunne brukes til det aller meste.

Paret driver hele virksomheten i sin i ett foretak, og det var naturlig at det var Kverme Gard som ble firmanavnet.

- Biff & Frakt er en av Nicolays lyse idéer og kom et etter at vi hadde drevet et halvår, sier Pauline og flirer. For det er nettopp biff og frakt de driver med. I en salig blanding.

Utvidet

I 2019 ble det flere lastebiler etter at paret kjøpte tre trekkvogner, og i fjor kjøpte de ytterligere fem biler. Etter litt bytting sitter de nå med en bilpark på til sammen sju Scaniaer.

FELLES: Både Pauline Grødem og Nikolay Vadheim kjørte lastebil før de overtok gården på Brusand i Hå kommune på Jæren.

Alle bilene er likt dekorert med hvit hytte mens støtfanger, hjulbuer og sideskjørt er lakkert i samme dype blåfarge. Den blåfargen tas igjen i dekoren på hytta. Og i midten i grillen står skiltet med Biff & frakt.

- Det begynte bare som et morsomt påfunn. Det blir lagt merke til uten at det støter noen, sier Nikolay Vadheim. Men det mangler ikke på kommentarer og oppmerksomhet.

De fleste av kundene som Kverme Gard kjører for har en lokal tilknytning. Mye er innen landbruks og anleggsmaskiner, men det er også flere av bilene som går på transport til oljesektoren. Alle bilene, bortsett fra «gårdsbilen», er trekkvogner. Hengerparken spenner fra to-akslet brønnhenger med uttrekk via fire brønnhengere til tre jumbohengere og et par flate traller til en walkingfloor-henger. Selv om krokbilen egentlig er en gårdsbil brukes den også på langturer inn imellom.

- Fordelen med å ha så mange forskjellige hengere og utstyr er at vi kan løse de aller fleste oppdrag, sier Nikolay Vadheim. Mange av kundene er landsdekkene, så derfor er sjansen for at du kan møte på en Biff & frakt-bil over hele landet stor.

Kontroll

For ikke så lenge siden ble han stoppet av utekontrollen til Statens vegvesen. Kontrolløren gikk rundt bilen og da han kom tilbake hadde han bare én anmerkning. Han fant ikke noe biff...

LANDBRUK: Slik er det ikke uvanlig å møte en av trekkvognene til Kverme Gard. Lastet med traktorer som skal til Rogaland

- Det skal være litt lekent det vi driver med, sier Nikolay Vadheim.

Hjemme på gården har de eget verksted hvor Joakim Grødem styrer. Han er opprinnelig anleggsmaskinmekaniker og skruer på det aller meste.

Det er også han som har bygd opp alle bilene slik at de ser like ut. Når han ikke skrur er også han med og kjører når det trengs.

Selvhjulpne

For med sju lastebiler og et solid utvalg av forskjellige hengere er det alltid noe som må fikses på. I tillegg kommer alt av landbruksmaskiner som brukes på gården, og naturligvis finnes det også en gravemaskin eller to som det hender det må fikses på.

VERKSTED: Joakim Grødem (t.v.) skrur på alt utstyret Nikolay Vadheim har både av både lastebiler og landbruksutstyr.

- Vi har ikke et godkjent verksted så det begrenser seg til å skru på våre egne biler og hengere. Men vi skruer litt på anleggs- og landbruksmaskiner for andre, sier Nikolay Vadheim.

Ved siden av å ha eget mekanisk verksted har Kverme Gard også sitt eget slangeverksted. Faktisk har de egentlig to komplette slangeverksteder. Ett i verkstedbygget og tilsvarende utstyr og delelager i en stor servicebil. Mange av de som bruker slangeverkstedet er bønder, entreprenører og andre transportører lokalt i Hå kommune.

Stort fjøs

Det er ikke bare ting som går på diesel på tunet til Kverne Gard. Ute i innhegningen går det 40 Angus ammedyr med kalver. På en annen kant av eiendommen er det 40 melkekyr og kalvene deres som regjerer. Som om det er ikke skulle være nok så er det også 100 vinterforede sauer på gården.

Powered by Labrador CMS