NYMASKINEN: Cat 995 bygger videre på suksessen fra hjullasteren 994, og siktemålet er bruk på store anleggsjobber og i gruveindustrien. Her laster den en 793 tipptruck.

245 tonns hjullaster!

LANSERING: Mer nyttelast, større ytelse og lavere drivstofforbruk. Det er nøkkelord i Caterpillars melding om den nye 995-hjullasteren som er på trappene.

Publisert Sist oppdatert

Nykommeren bygger videre på suksessen fra hjullastermodellen Cat 994, og lastemaskinen er blitt en kjempe med vekt på 245 tonn!

SPENT: - Vi ser frem til å få vite mer om den nye store hjullasteren Cat 995, sier produktsjef Heming Kornstad for hjullastere hos Pon Equipment.

– Med slike dimensjoner sier det seg selv at dette er en lastemaskin som i likhet med forgjengeren er beregnet på stordrift i gruver eller masseforflytning på større anleggsprosjekter. Nye Cat 995 må derfor ses i sammenheng med våre store gruve- og anleggstrucker, sier Heming Kornstad som er produktsjef hjullastere hos Pon Equipment.

- Og når vil den nye hjullasteren være klar for markedet, Kornstad.

- Vi har fått melding om at Cat 995 settes i produksjon i 4. kvartal i år, og at første kundemaskin vil være i drift i første kvartal 2024. Det blir ganske sikkert ikke i Norge, men vi ser frem til å få teknisk informasjon og få vite mer om denne interessante nykommeren, sier Kornstad

Økt produktivitet

Caterpillar understreker at nye 995 har fått opptil 19% økt produktivitet, høyere nyttelast og 6% økt hydraulisk kraft med samme syklustid sammenlignet med forgjengeren 994. Videre har lastemaskinen opptil 13% lavere drivstofforbruk per driftstime.

Endringer gjort i frontkoblingen med forbedret støpedesign, økt sveisestørrelse, større lagre og øvrige profilendringer som gir økt levetid. Det nye skuffedesignet gir raskere lasting og økt fyllingsfaktor (115%). I praksis betyr dette at Cats 785, 789 og 793 gruvetrucker under lasting vil fylles med en skuffetømming mindre enn tidligere. Dette vil tilsvare opptil 33% økning i produksjon og effektivitet ved lasting at 785-trucken, opptil 25% økning av 789 og opptil 20% økning av Cat 793 gruvetruck.

Bedre førermiljø

Maskinen har fått det Caterpillar beskriver som neste generasjons førermiljø med 50% økt benplass i hytta, redusert vibrasjon, automatisk temperaturkontroll og senket lydnivå. Elektronisk hastighetsstyring gjør det enklere for føreren. Videre er frontrutens glassflate 25% større og viskerområdet hele 64% større, noe som gir bedre sikt til skuffen. To 254 mm (10 tommers) farge-led skjermer viser maskinkontroll, betjeningsfunksjoner og den elektronisk brukerhåndboken, mens en tredje 8-tommers skjerm viser standard ryggekamera og kan oppgraderes til opptil 270-graders oversikt bakover.

FØRERMILJØ: Den nye hytta gir føreren gode arbeidsforhold med utvidet plass, redusert vibrasjon og økte vinduareal.

Redusert vedlikehold

Cat 995-hjullasteren er utstyrt med Cat 3516E-motoren som oppfyller EU steg V, og har 39% dreiemomentstigning. Dette gir store krefter ved graving og under akselerasjon. Med 500 timers intervall for skifte av motorolje, og økt levetid for luftfilteret, har lastemaskinens brukstid økt.

Antall styreslanger er redusert fra 15 til 10, og rør er kuttet fra 11 til 1 for å forbedre styresystemets pålitelighet.

Powered by Labrador CMS