Bilde fra kontraktsigneringen som skjedde ved Songa dam. Fra venstre: Oddmund Hansen (Skanska), Hilde Bakken (konserndirektør kraftporduksjon i Statkraft) og Eirik Spilling (TT Anlegg).
Bilde fra kontraktsigneringen som skjedde ved Songa dam. Fra venstre: Oddmund Hansen (Skanska), Hilde Bakken (konserndirektør kraftporduksjon i Statkraft) og Eirik Spilling (TT Anlegg).

Skal ta ut 450.000 m3 stein

Skanska og TT Anlegg etablerer et nytt steinbrudd for å ha nok steinmasser til omfattende damrehabilitering.

Publisert Sist oppdatert

Skanska og TT Anlegg signerte torsdag 29. juni kontrakt med Statkraft Energi AS om rehabilitering av Songa og Trolldal dammer. Kontrakten har en verdi på 270 millioner kroner.

Både Songa og Trolldal Dam ligger i Vinje kommune i Telemark og ble bygget som en del av Tokkeutbyggingen i perioden 1958-1962. Begge dammene ble ombygget på begynnelsen av 2000-tallet, men må som følge av nye sikkerhetskrav rehabiliteres. Begge dammene er steinfyllingsdammer med sentral morenetetting

Plastring med naturstein

Ved Songa dam skal det i tillegg til påbygging etableres nytt lekasjemålehus, nytt lukehus, lufttilførsel til lukekammer og ny terskel i flomkanal. Ved Trolldal skal det også etableres nytt lekasjemålehus, samt at tunnelåpningen skal sikres.

Dammene skal sikres ved hjelp av plastring med naturstein, og for å gjennomføre prosjektet blir det derfor etablert et nytt steinbrudd i nærheten av dammene. Fra dette bruddet vil det bli tatt ut rundt 450.000 kubikkmeter med stein. Etter at steinen er tatt ut, skal terrenget tilbakeføres med tilhørende «revegetering».

Ferdig i 2020

- Vi er svært glade for å at vi har fått tilliten til å gjennomføre dette rehabiliteringsprosjektet. Disse dammene kjenner vi godt, da vi også gjennomførte ombyggingen for noen år siden. Vi har med oss en svært kompetent samarbeidspartner i TT Anlegg, som vi har gjort flere lignende prosjekter sammen med. De har en maskinpark som passer godt til prosjektet og utfyller oss bra i forhold til kompetansen et slikt prosjekt krever, sier Steinar Myhre, konserndirektør med ansvar for anleggsvirksomheten i Skanska Norge.

Prosjektet gjennomføres i et 50/50 arbeidsfellesskap mellom Skanska og TT Anlegg. Byggestart blir august 2017 og prosjektet skal være ferdig i oktober 2020.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS