Trangt i tunnelene på Strynefjell

Tunnelene på riksvei 15, Strynefjell, er som et nåløye det er vanskelig å komme gjennom for tungtrafikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Etter at de tre lengste tunnelene på fjellet, Ospelitunnelen, Grasdalstunnelen og Oppljostunnelen, ble oppgradert med nytt tak og asfaltdekke i 2012/2013 er det lett for veifarende å ende opp med spørsmålet: Er tunnelene blitt trangere enn de var?

AT.no har snakket med tre som har med tunnelene å gjøre: Prosjektleder Sveinung Hovland i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane, byggeleder for asfalt i Gudbrandsdalen, Kjell Eide i Statens vegvesen, Region øst og daglig leder Rolf Tenden i Thor Tenden Transport AS i Stryn.

4 meter skaper problemer

Tidligere har de tre tunnelene hatt høydebegrensning på 3,5 meter. I takt med at lastebilene ble høyere ble midtstripen fjernet slik at det skulle være mulig å kjøre biler på opp til 4 meter gjennom tunnelen.

Problemet er bare det at i Norge brukes det lastebiler som er 4,05 til 4,20 meter til langtransport. Så i teorien kjøres mange biler gjennom tunnelene ulovlig hver dag. Men det er få alternative veier som lovlig kan brukes for dem som skal kjøre til og fra Stryn med lastebiler som har høyde som forventes brukt på det norske transportmarkedet. Det er tunneler med maksimal tillatt høyde mange steder vest i Norge.

- Tunnelene er trangere nå

Så tilbake til spørsmålet om de tre Strynefjell-tunnelene har blitt trangere etter asfaltering og oppgradering av tak.

Ja, mener Rolf Tenden.

- Det ble frest bort asfalt og lagt på nytt lag. Det sies at det ble langt på 3 cm ny asfalt og at det skal være samme høyde som før, men er ingen som legger 3 cm asfaltdekke. Det ble lagt 9 cm, jeg vet det fordi jeg hadde med biler i arbeidet der.

Han mener også at fjerningen av aluminiumsplatene og festene i taket og bygging av nytt tak med PE-skum og sprøytebetong har gjort taket noe lavere enn det var.

- Tunnelene er blitt bedre enn de var for personbiler, siden det er bedre drenering og frostsikring nå. Men for oss som har biler over 4 meter, er det blitt vanskeligere å kjøre der nå, sier han, vel vitende om at det er begrensning på fire meter i tunnelene.

Men dersom bedriften skal kjøre lovlig ut av den vestnorske firemeters-labyrinten eller bruke biler som er 4 meter eller lavere til langtransporten vil det bli et økonomisk problem å overleve i en bransje med ørsmå marginer.

- Bedre plass i tunnelene nå

Sveinung Hovland har vært prosjektleder i forbindelse med oppgraderingen av taket i Strynefjell-tunnelene. Han opplyser til AT.no at korrosjon i aluminiumsplatene i taket førte til at de løsnet og falt ned. Dette ble ikke bedre av at lastebiler kjørte borti platene ukentlig.

55.000 kvadratmeter gammelt tak ble fjernet og erstattet med det brannsikre PE-skummet og betongen.

- Det ble ikke mindre plass i tunnelene etter at vi var ferdige. I teorien skal det faktisk ha blitt bedre plass, sier han.

- Freste og la 3 cm asfalt

Byggeleder Kjell Eide hadde det operative ansvaret da Ospelitunnelen, Grasdalstunnelen og Oppljostunnelen fikk nytt dekke.

- Deler av den gamle asfalten ble frest, så ble det lagt på 3 cm ny asfalt. Det er ikke noe dårligere plass mellom veibanen og taket i tunnelen etter at vi hadde byttet asfalten. Kanskje det til og med er bedre, sier han.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS