- Vi har forsøkt å sette sammen et program som treffer de som kommer hit, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.
- Vi har forsøkt å sette sammen et program som treffer de som kommer hit, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

Stein i vei med fokus på nord

BODØ (AT.no) Årets Stein i Vei-konferanse ble arrangert i Bodø, og region nord sto i fokus.

Publisert Sist oppdatert

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, holdt første foredrag på åpningsdagen, og tok opp debatten mellom pris og kvalitet på råstoffene. Dette klinger godt i ørene på forsamlingen på Stein i Vei-konferanse som arrangeres hvert år. Hoksrud påpekte treffende at en «stein er mer enn en stein».

Innlegget ble fulgt opp av en rekke faglige foredrag på HMS, grøfter, hydralkalk, gjenbruk av asfalt, erfaringer med IR-scanning og frostsikring.

Mye vil skje i nord

Fredag var det mer fokus på innovasjon og region nord. Man skulle ikke sitte lenge i salen for å få med seg at pukk- og grusbransjen står «litt i stampe» på innovasjonsbiten. Innen innovasjon ble flere områder belyst, alt fra kontraktsformer, til produksjon av pukk og grus og påvirkning over sentrale myndigheter. Det er viktig for bransjen å være på ballen i den forstand at bransjen bør være med og påvirke standardene som implementeres i regelverket. Når reglene kommer, er det for sent å klage på at de ikke har gått slik den norske bransjen hadde ønsket det. Det er også en «mismatch» mellom viljen til å forske og hvem som skal betale forskingsregningen.

I senere foredrag ble mange av de kommende prosjektene i nord presentert av Statens vegvesens Torbjørn Naimak. Han sa at unge entreprenører som ønsker mye å drive med, burde tenke på å slå seg ned nordover i landet. Bevilgningene med den nye regjeringen skal økes betydelig i nord i årene som kommer og prosjektlisten til Naimak var lang.

Fornøyd generalsekretær

- Vi har forsøkt å sette sammen et program som treffer de som kommer hit, og som handler om hva som gjøres i praksis. Innovasjonsdelen fredag var veldig viktig for bransjen. Det er betenkelig at finstoffet er et større problem i dag enn for 15 år siden, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

147 deltakere var påmeldt deltakere til konferansen på Radisson Blu-hotellet i Bodø sentrum. Med noen frafall like før konferansen ble åpnet torsdag, endre det totale tallet på 137. Dette er noe færre enn i fjor.

Neste års konferanse arrangeres i Oslo 5.-6. februar på Holmenkollen Park Hotel. Da feirer konferansen 30 år.