KJØRER GRØNT: Lars Firing (midten) kjøpte ikke mindre enn to Cat 323F Z Line av Pon Equipment. Her er Pon-selger Tord Pettersen (venstre) og adm. direktør Erik Sollerud (høyre).
KJØRER GRØNT: Lars Firing (midten) kjøpte ikke mindre enn to Cat 323F Z Line av Pon Equipment. Her er Pon-selger Tord Pettersen (venstre) og adm. direktør Erik Sollerud (høyre).

Firing & Thorsen kjøpte TO Cat Z Line

HELLERUDSLETTA (AT.no) Horten-entreprenøren Firing & Thorsen AS har inngått intensjonsavtale om kjøp at Pon Equipments Cat 323F Z Line gravemaskin på batteri.

Publisert

Pon Equipment AS i Norge lanserte i januar at den norske Caterpillar-forhandleren selv vil bygge om en konvensjonell Cat 323F til en ren elektrisk maskin på batteri. Under lanseringen ble det kjent at Veidekke hadde bestilt den første maskinen.

Bestilte TO!

På maskinutstillingen Vei og Anlegg på Hellerudsletta denne uken, kom de to neste bestillingene av Z Line-maskinene. Horten-entreprenøren Firing & Thorsen AS la inn ordren om kjøp av to maskiner! Avtalen er enn så lenge en intensjonsavtale fordi kjøpet betinger subsidiering fra Enova som støtter med opptil 40% av merkostnaden sammenlignet med en konvensjonell Cat 323F. Dette blir betydelige beløp. På Pons pressekonferanse tidligere i Vei og Anlegg-uken, ble det kjent at batteri-Cat 323F koster ca. tre ganger så mye som en Cat 323F.

Horten-entreprenøren har mange oppdrag i midt i sentrum av byer, og spesielt i Oslo og tettstedene i Bærum kommune. Det er her maskinene med oppgitt driftstid på 5-7 timer skal gå. Daglig leder Lars Firing er ikke redd for at lading skal bli noe problem.

Lade på byggeplassen

- Byggeplasser har alltid 400V og maskinene kan lade om natten når det ikke skjer noe annet. Man trenger ikke noe mer spesielt for å lade disse maskinene, sier Lars Firing til AT.no.

- I tillegg finnes det hurtigladesystemer som full-lader maskinen på to timer. Faktisk kan man lade maskinen på en halv time, men da må man ha en ekstremt tykk kabel, sier Pon Equipments adm. direktør Erik Sollerud.

Sollerud var imponert over at Horten-entreprenøren ble den andre, og faktisk hittil den største, kunden av Cat Z Line.

- Jeg må innrømme at jeg kanskje trodde en av de store riksentreprenørene skulle bli neste kunde av Z Line. Det er superspennende at dette firmaet er villig til å ta dette steget, sier Sollerud.

Firing & Thorsen AS omsatte for 160 millioner i 2017 og har 63 ansatte.

Må holde ord!

BJELLEKLANG: Pons adm. direktør Erik Sollerud (høyre) ringer i bjella på standen til Pon etter at Lars Firing (midten) har bestilt to Cat 323F Z Line av Pon Equipment og selger Tord Pettersen.
BJELLEKLANG: Pons adm. direktør Erik Sollerud (høyre) ringer i bjella på standen til Pon etter at Lars Firing (midten) har bestilt to Cat 323F Z Line av Pon Equipment og selger Tord Pettersen.

- Ofte setter de store entreprenørene bort jobber midt inne i sentrum, og vi tror det blir lettere å få nettopp slike jobber med disse maskinene. Vi kan jobbe for alle de store entreprenørene, sier Lars Firing.

Begge er klare på at ord må bli til handling når det kommer til bruk av utslippsfrie maskiner.

- Byggeplasser i sentrale strøk i Oslo har krav til miljøvennlig gjennomføring og utslippsfritt om mulig. Vi håper kravene strammes ytterligere til. Det er klart dette er en risiko for oss, men vi har tro på at det er en viss vilje fra kommunens side. Dette er et nytt og produkt man kan bruke, og vi håper at man vil betale for det, sier Firing.

- Det er viktig at «folk» forstår at dette koster. Vi er kommer forbi at man kan snu nå, sier Pon-Sollerud om lovnader om at elektriske maskiner skal tas i bruk bare de kommer på markedet.

Hvorfor to?

- Et siste spørsmål Firing. Dette er tidlig i utviklingen og ukjent terreng. Du kunne startet med én maskin, hvorfor bestiller du to?

- Jeg tror ikke produksjonskapasiteten hos Pon for disse maskinene er formidabel. Kommer det flere bestillinger, kan det ta lang tid å få maskin. Om dette viser seg å funke, så får vi en fordel av å ha maskinene og at vi ikke må vente et år på å få den neste, sier Firing og legger til at han ikke er i tvil om at maskinene vil fungere.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS