Regiongeolog Sven Dahlgren under feltarbeid på Fensfeltet ifjor sommer, her med et apparat som ved hjelp av røntgenfluoresens kan bestemme bergartene. (Arkivfoto)

Spennende metallfunn i Telemark

– Resultatene etter prøveboringene er svært lovende. De viser et stort potensial for å finne betydelige forekomster av REE-metaller i Ulefoss (Telemark).

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det sier Sven Dahlgren, regiongeolog i Buskerud, Vestfold og Telemark. Nylig ble resultatene fra prøveboringene på Fensfeltet i Ulefoss offentliggjort, og analysene av kjerneboreprøvene på ca. 1000 m og 700 m dyp, gir grunn til optimisme, opplyser Dahlgren.

Brukes i «alt»

Jordartene REE (Rare Earth) består av flere metaller som i dag benyttes i produksjon/fremstilling av medisinsk utstyr, hybridbiler, magneter, lasere, mikrofoner og mobiltelefoner for å nevne noe. Kina har siden 2010 nærmest hatt monopol på utvinning av REE-metaller og vist betydelig uvilje til å eksportere metallene. EU har satt REE-metallene høyt på sin bekymringsliste for forsyningssikkerhet.

Industrien

Geologene Håvard Grønnevik (t.v.) og Bjørn Strømberg har også deltatt i feltarbeidet på Fensfeltet. (Arkivfoto)

– Nå blir det opptil industrien å ta det neste steget for å se hvor store forekomster av REE jordarter Fensfeltet innebærer. Utsiktene for at det fins betydelige forekomster av metallene for «det grønne skiftet» er i alle fall svært lovende, sier regiongeolog Sven Dahlgren som står på farta til en stor mineralkonferanse i Canada.

Siden 1657

Det har foregått gruvedrift på Fensfeltet fra 1657 til 1965, og det har lenge vært «mistanke» om at feltet kan inneholde Europas viktigste REE-forekomster.

Telemark fylkeskommune og Nome kommune/Midt-Telemark Næringsutvikling har bidratt med bevilgninger til undersøkelsene på Fensfeltet.

Powered by Labrador CMS