AVTALEN: Paul Håkon Endresen (t.v) og Per Gunnar Holmgren (hvit skjorte) sammen med sine nye leverandører av Xelectrix som lager gigantiske energipakker. (Foto: Anleggsgruppen)

Elektriske strømpakker

Østerrikske Xelectrix Power GmbH var noe hemmelighetsfulle rundt om de hadde hatt kontakt med Norge da vi besøkte standen på åpningsdagen på Bauma. Forklaringen fikk vi senere.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I flere måneder har selskapet hatt samtaler med Anleggsgruppen og nå har partene undertegnet avtale.

Xelectric Power produserer power-pakker med kapasitet fra 20 kWh til 2,4 MWh, og de transportable strømpakkene kan plasseres i containere og flyttes ut på anleggene. På standen viste det østerrikske selskapet en rekke løsninger, ferdige enheter montert på henger, mindre bokser og større anlegg montert i containere.

Flyttbart system

Tanken bak produsentens utvikling er at batteripakkene skal kunne leveres og plasseres ute på anleggene. Batteriene kan brukes om dagen, og lades om natten. De kan også lades på solceller eller med energi fra vindmøller. Løsningene er fleksible for hvor mye strøm som kan tas inn og hvor mye som sendes ut av Xelectrix-boksen.

UTSTILLINGEN: På standen presenterte selskapet en rekke løsninger på sine elektriske energipakker, i bokser og montert på hengere. (Foto: Bjørn Eriksen)

- Vi har holdt på med undersøkelser knyttet til Xelectrix-løsningen i noen måneder, blant annet for å høre hva bransjen tenker om dette. Svarene er at det er rart ingen har tenkt på dette før, sier Paul Håkon Endresen og Per Gunnar Holmgren i Anleggsgruppen. Forundersøkelsene og svarene fra brukerne ga oss et godt grunnlag for å inngå avtale.

Bakgrunn og bruksområdene

OVERSIKT: Her skisserer produsenten forskjellige bruksområder for sitt nye batteriforsyningssystem.

Bak Xelectrix Power GmbH står Alexander og Dominik Hartl og Christian Deutschbauer. Selskapet ble etablert i 2015 og har 20 ansatte. På kort tid er det gjort avtale med 12 forhandlere og ytterligere 60 er på gang i 95 land.

Anleggene som bygges er basert på lagring av elektrisk energi i moduler, og at denne skal kunne leveres til en rekke forskjellige bruksområder. En enkel boks gir fra 35-80 kVA, en lagringsenhet har kapasitet på 20-140 kWh og en multiboks kan lagre opptil 1 MWh. Utvidet i det selskapet kalle U-serie kan det lagres opptil 2,4 MWh.

Enhetene veier fra 420-2550 kg, og de kan monteres på gafler som kan løftes, hengere eller på beltegående minimaskiner. Videre kan batteripakkene settes inne eller ute, og de kan opereres i temperaturer fra -20 til +60 grader C. Teknisk levetid for batteriene oppgis til ca. 15 år.

Når det gjelder bruksområdene tar produsenten sikte på industri, bolig og selvfølgelig anleggsvirksomhet. De kan også fungere som lagringsenheter i energiselskap og de kan ta vare på og samle energien fra solcelle-anlegg eller vindmølleanlegg.

Med andre ord, nok et innslag på praktiske løsninger i den pågående grønn energi-debatten.

Powered by Labrador CMS