Slik vil Norcem se ut i 2024. Karbonfangstanlegget vil bli en integrert del av sementfabrikken i Brevik Foto: Norcem

Ja til Norcem-karbonfangst

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Mandag 14. desember ble karbonfangstanlegget som er en del av det norske «Langskip»-prosjektet, vedtatt i Stortinget.

Stortinget vedtok å iverksette «prosjekt Langskip» som en del av statsbudsjettet for 2021. Det inkluderer Norcems karbonfangstanlegg i Brevik som har en estimert kostnad på om lag 3,3 milliarder kroner. Prosjektet blir betegnet som det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne.

- Et anlegg til inspirasjon

Norcem og HeidelbergCement er ydmyke og stolte for tilliten regjeringen og øvrige myndigheter har vist, og ser frem til å starte opp. General Manager i HeidelbergCement NorthernEurope, og styreformann i Norcem, Giv Brantenberg mener dette er en merkedag for Norcem.

- HeidelbergCements målsetning er å bidra til oppfyllelse av Parisavtalen, og etablering av verdens første fullskala karbonfangstanlegg i sementindustrien vil være et stort skritt i den retning for konsernet og industrien. Anlegget vil være til inspirasjon for oss og mange andre. Selv utreder vi muligheten for å bygge et tilsvarende anlegg i Sverige, og det er stor interesse i resten av konsernet som har virksomheter i over 50 land, sier Brantenberg som legger til at han også tror annen prosessindustri følger tett med på utviklingen.

Oppstart mandag 4. januar

Direktør for Bærekraft i HeidelbergCement NorthernEurope, Per Brevik, kan informere om at arbeidet med det nye karbonfangstanlegget starter opp 4. januar.

- Da starter vi med å forberede område hvor det nye karbonfangstanlegget skal stå. Gjennomføringen av prosjektet er estimert til å ta ca. 3,5 år å bygge og skal stå klart våren 2024.

Prosjektleder rekruttert fra egen organisasjon

I Brevik er prosjektleder Tor Gautestad klar for det store ansvaret. Perioden med forberedelser har vært lang og krevende og han ser nå frem til å starte opp med gjennomføringsfasen som han mener er svært godt forberedt.

- I de første to årene vil aktivitetene ved sementfabrikken være preget av riving og bygging for klargjøring til installasjon av prosessanleggene. Her har vi allerede tjuvstartet litt for egen regning, innrømmer Gautestad.

- Den største utfordringen blir deretter å bygge inn karbonfangstanlegget i fabrikken samtidig som vi produserer sement, men dette har vi en god plan på, og vi er sikre på å ha anlegget i drift sommeren 2024, avslutter Gautestad som selv har jobbet med prosjektet de siste tre årene.

Powered by Labrador CMS