Dovetail med Ferd Impact Investing, og Construct Venture, kommer inn på eiersiden i Ditio. Fra ventre: Erik Aadland (Ditio), Codruta Gamulea Berg (Dovetail), Jan Fossgård (Construct Venture).

Anleggsplasser skal bli mer bærekraftige med kunstig intelligens

Det bergensbaserte programvareselskapet Ditio skal gjøre anleggsplasser mer bærekraftige med kunstig intelligens og henter penger i en ny emisjon.

Publisert Sist oppdatert



Inn på eiersiden kommer Dovetail med Ferd Impact Investing, og Construct Venture.

Internasjonale vekstambisjoner

På kort tid har nykommeren Ditio etablert seg som en ledende leverandør av sanntidsdata og AI-løsninger for digital styring av prosjekter i norsk anleggsbransje. Selskapet utvikler blant annet kunstig intelligente verktøy for sporing, planlegging og optimalisering av massetransport, som skal bidra til å gjøre anleggsplasser mer bærekraftige.

Nå har selskapet hentet inn ny kapital for å sikre ytterligere vekst og internasjonal ekspansjon. De nye investorene er Dovetail med Ferd Impact Investing, samt Construct Venture – Obos og AF Gruppens felles satsing på vekstselskaper. Skanska – som har vært på eiersiden siden 2019 – fortsetter som største aksjonær.

Eierlaget styrkes med både industriell og internasjonal programvarekompetanse som fyrer opp under selskapets vekstambisjoner. Ditio skal ikke bare bruke kunstig intelligens for å effektivisere prosessen med å kutte utslipp, men skal bli den foretrukne software-leverandøren for både store og små aktører i det globale bygg- og anleggsmarkedet.

– Vi hadde vårt første møte med Ditio i februar i fjor, og alt vi har lært om dem det siste året har gjort oss trygge på at vi er en god match, sier Codruta Gamulea Berg, Partner i Dovetail, som investerer i teknologibaserte selskap. – Vi har snakket med mange av selskapets kunder og er ekstremt imponerte over tilbakemeldingene. Det er sjeldent at et produkt treffer så godt i en lite digitalisert bransje hvor det har vært notorisk vanskelig å få tilgang til – og verdi ut av – data.

Sterke industrielle eiere

Når også Construct Venture – med Obos og AF Gruppen i ryggen – går inn på eiersiden, blir det en betydelig felles satsing fra noen av de største aktørene i bransjen.

– AF Anlegg testet Ditios software på E39 Kristiansand – Mandal, med svært gode tilbakemeldinger. Vi har sterk tro på Ditio kommersielt og opplever at løsningen har høy industriell relevans, og ønsker med denne investeringen å bidra til en kraftsamling innen bygg- og anlegg for å effektivisere bransjens ressursbruk og miljøeffekt, sier Jan Fossgård i Construct Venture.

Oversikt og bærekraft

Ditio gir kunder muligheten til å strømme sanntidsdata fra anleggsplassen, og gir full oversikt over alt fra timeregistrering til oppfølging av underleverandører, lass-lister, lokasjon og utstyr. Skanska ble Ditios første store kunde for noen år siden, og siden har flere store aktører som Spordrift, Veidekke, Risa og HI Entreprenører sluttet seg til kundelista.

– Det er kjekt å se at vi er en foretrukket leverandør hos de større entreprenørene, som gjerne har vokst fra systemene som passet når kravene, kompleksiteten og selskapet var mindre. Vi ser ut til å ha knekt en kode som gir en positiv opplevelse for anleggsarbeidere å samle inn data i sanntid, som en naturlig del av arbeidsflyten. Det er spesielt givende å se hvordan kundene bruker Ditio-data for å utvikle avanserte analyser for bedre kontroll over ressursbruk, lønnsomhet og CO₂-utslipp, forteller Erik Aadland, CEO Ditio.

Det er bærekraftsaspektet som er spesielt interessant for Skanska, som har forpliktet seg til å bli klimanøytrale i 2045, og skal halvere sine utslipp allerede innen 2030.

– Norske anleggsmaskiner går eksempelvis på tomgang i nær halvparten av arbeidstiden, og står for en femtedel av klimagassutslippene fra bygg- og anleggsnæringen. Integrering av teknologier som ruteoptimalisering gjennom maskinlæring og kunstig intelligens i sanntidsstyring av anleggsmaskiner gir sjåføren kontroll over lasten, anbefaler optimal hastighet og reduserer ineffektiv tomgangstid. Noe som resulterer i bedre utnyttelse av maskinene og lavere klimagassutslipp, sier Christoffer Hernæs, CDO i Skanska og styreleder i Ditio.

Ditios nye massetransportløsning reduserer ikke bare tomgangstid, men effektiviser også prosessen med å sørge for at ikke-forurenset jord- og steinmasser blir gjenvunnet eller utnyttet, mens forurensede masser blir transportert til godkjente deponi.

Powered by Labrador CMS