FLYTTER: Etter flere tiår i Longyearbyen og Svalbard, en rekke stillinger i gruvesammenheng og aktiv lokalpolitiker på øyriket i nord, flytter Per Nilssen til fastlandet for å bli gruvesjef i Sydvaranger ved Bjørnevatn utenfor Kirkenes. Foto: Klaus Eriksen

Blir gruvesjef i Sydvaranger - kommer fra Gruve 7

Den erfarne gruvesjefen Per Nilssen slutter i Longyearbyen og blir ny gruvesjef i Sydvaranger.

Publisert Sist oppdatert

Dette melder gruveselskapet Sydvaranger som holder til ved Bjørnevatn like utenfor Kirkenes. Gruva har vært stengt i mange år etter konkursen i 2015 men nå er det mye som tyder på at det nærmer seg en oppstart igjen. Blant annet er det nye eiere inne i Sydvaranger.

DEN GANG: Noen skrev en siste hilsen på døra i verkstedet etter konkursen i Sydvaranger i november 2015. Siden har gruva vært stengt, men nå nærmer det seg oppstart igjen. Foto: Klaus Eriksen

Lang erfaring

Og det med en meget erfaren gruvesjef på laget. Per Nilssen har hatt tilsvarende ansvar for Store Norskes gruvevirksomhet i Gruve 7 utenfor Longyearbyen på Svalbard. Dette er den eneste norske kullgruven på Svalbard som det fremdeles er drift i. Nilssen har ifølge Svalbardposten vært på Svalbard i to perioden på til sammen 26-27 år, og 55-åringen har med andre ord nesten vært like mye på Svalbard som andre steder i livet så langt. Nå har Gudmund Løvli, også dette en meget erfaren anleggs- og gruvemann, tatt over som gruvesjef i Gruve 7, mens Nilssen tar over i Sydvaranger fra 1. oktober.

- Jeg ser fram til å bli med på det spennende prosjektet i å starte opp Sydvaranger igjen. Gruven har et stort potensial og jeg synes det er viktig å frigjøre dette. Etterspørselen for råvarer som jernmalm er stor, i tillegg vil en gjenåpning bety mye for lokalsamfunnet og regionen, sier Nilssen i pressemeldingen fra Sydvaranger.

Sentral i lederteamet

Sydvaranger påpeker at Nilssen som har mastergrad fra NTNU i Trondheim som gruveingeniør, har meget bred erfaring med gruvedrift. Nilssen har vært alt fra gruvearbeider og stiger, til senere å være bergmekanisk ingeniør, HMS-leder, prosjektleder og gruvesjef.

- Han blir å være en sentral del av lederteamet, og en svært viktig bidragsyter i oppstart av gruven, skriver Sydvaranger.

VELKOMMEN: Driftssjef Thomas Bækø er veldig glad for å få en så erfaren gruvesjef med på laget. Foto: Klaus Eriksen

- I begynnelsen vil jeg gjøre meg kjent med Sydvaranger og prosjektet, i tillegg til å både bli kjent med teamet, eksterne samarbeidspartnere og lokalsamfunnet. Godt samarbeid er noe jeg verdsetter, og jeg ser fram til å bli en del av det gode arbeidsmiljøet som er i Sydvaranger i dag. Mine ledelsesverdier bygger på en god og åpen dialog på tvers av organisasjonen, og jeg setter pris på et kameratslig forhold til alle mine kollegaer, sier Nilsen.

Viktig på flere områder

Driftssjef Thomas Bækø i Sydvaranger er meget glad for å få med Nilssen på laget.

- Vi er meget fornøyde med å ha fått med oss Per på laget i arbeidet framover. Det var viktig for oss å finne en gruvesjef med lang erfaring innen gruvedrift i denne delen av verden, og med Per har vi nettopp funnet det. Han har svært lang erfaring innen bransjen og gruvedrift i Norge, og kjenner bedre enn de fleste til forhold knyttet til drift under arktiske forhold og vinterdrift. Per har også et stort nettverk innen vår bransje og utdanningsinstitusjoner som vil være viktig i arbeidet med å bygge det framtidige gruve-teamet. Som leder vil Per være ansvarlig for videre planarbeid og oppbygging av organisasjonen i gruven, noe både vi og han ser fram til. Jeg vil personlig ønske ham lykke til i sin nye stilling og jeg gleder meg til å starte neste fasen av prosjektet med Per som gruvesjef, sier Bækø.

Powered by Labrador CMS