HAR DET GØY: Stemningen er veldig god hos Forcit-firkløveret vi møtte utenfor hovedkontoret i Tranby utenfor Drammen. Fra venstre er daglig leder Petter Jensen, områdeleder Karsten Haukås i Sør-Øst, Camilla Djønne som er områdeleder Vest og salgs- og markedssjef Vegard Olsen.

- Må ha de rette folka

TRANBY: Forcit Norway AS vokser jevnt i et sprengstoffmarked der marginene er syltynne for aktørene, eller i verste fall går i minus. Nå rigges det for fortsatt videre vekst.

Publisert

Anlegg&Transport treffer et Forcit-firkløver ved hovedkontoret i Tranby like utenfor Drammen. Forcit er en relativt ung aktør i det norske sprengstoffmarkedet etter oppstart i 2012, og de første årene var veksten i tråd med strategien ganske «behersket». Under 2018 endret konsernet strategi for den norske virksomheten. Nå ønsket man sterkere vekst, og da sprengstoff-veteranen Petter Jensen tok over ledelsen i 2018 hadde han planen klar.

- Basert på tidligere erfaringer har jeg sett at man er helt avhengig av å ha de rette folkene og den rette servicen for å få det til, sier Jensen som i neste åndedrag presenterer en nyhet.

Ringrev inn

Karsten Haukås kommer nemlig denne høsten til å slutte som daglig leder i Forcit Consulting (ny er ansatt fra 1. desember), for å ta over som områdeleder Sør-Øst i Forcit Explosives. Haukås er en mann mange i bransjen kjenner godt, og han sier selv at det er som å komme tilbake til røttene igjen. Haukås begynte nemlig sin vandring i anleggsbransjen med fagbrev i grunnarbeid på 80-tallet.

- Jeg savnet kundekontakt, og nå gleder jeg meg til å bygge opp både lager og å være mer ute og treffe folk, sier Haukås.

Tidligere hadde Petter Jensen dette området, men det trengtes ressurstilførsel ettersom tiden ble knapp med både ansvar som områdeleder og daglig leder.

- Med Karsten på plass her, Camilla Djønne som ny områdeleder i Vest, Roger Langseth i Nord og Andreas Vikrem i Midt, ledet av Vegard Olsen som er salgs- og markedssjef, så er vi godt rustet for fremtiden nå.

MIDT OG NORD: Her er områdelederne for Nord-Norge, Roger Langseth (t.v.) og Midt-Norge, Andreas Vikrem. De kunne ikke være tilstede på Tranby da A&T traff den øvrige ledelsen.

280 millioner opp

Da Jensen ble ansatt i 2018 omsatte Forcit for 38 millioner kroner. I 2022 var omsetningen økt til 322 millioner kroner og med 4,5 millioner kroner som driftsresultat. Det er ikke stor margin, men den er positiv, og det skjer slett ikke hvert år for alle i denne bransjen. Sprengstoffbransjen er nemlig kjent for knallhard konkurranse/prispressing, minimale marginer og ofte tap. Det har resultert i at flere aktører har falt fra: Franske EPC forlot Norge i 2017, spanske Maxam trakk seg ut i 2019 og nå har også sveitsiske SSE gitt opp Norge. Det betyr at det norske markedet betjenes av Orica som den største aktøren (799 millioner i omsetning i 2022), Forcit (322 mill.) og Austin (ca. 280 mill.).

- Det er en grense for hvor lenge man kan drive på med tap eller for svake resultater, sier Jensen.

- Har Forcit levert tilbud på prosjekter som dere vet dere kommer til å tape penger på, for eksempel av strategiske grunner?

- Nei, vi har aldri levert tilbud som vi har visst vi kommer til å tape penger på, sier Jensen.

STOR, MEN…: Kontrakten med Norsk Stein på Jelsa er veldig stor. – Men det er viktig å behandle alle kundene like godt, selv om noen kontrakter er større, sier daglig leder Petter Jensen.

Inngangsbillett

Maxams utflagging var en stor del av inngangsbilletten for Forcits ekspansjon ettersom Forcit tok over flere av lagerlokasjonene etter Maxam. Nå skal Forcit tette noen hull på kartet der de ikke har lager, blant annet på Sørlandet og Nord-Vestlandet.

- Vi vil vokse, men ikke for enhver pris. Da vi fikk kontrakten til Norsk Stein på Jelsa i 2018, var vi veldig nøye på fortsatt å behandle alle kundene like godt, tross at kontrakten med Norsk Stein er veldig stor. Jeg tror litt av feilen EPC gjorde, var å ikke klare å håndtere tidligere kunder like godt etter at de fikk kontrakten med Sydvaranger. Så gikk Sydvaranger konkurs i 2015…, sier Jensen.

- I tillegg mener jeg at modellen til finske Forcit passer veldig godt i Norge, med korte beslutningslinjer og kjennskap til både geografi og kultur, fortsetter Jensen.

Powered by Labrador CMS