TRYGG I GRØFTA: John Kristian Løland på plass i en «Double Slide Rail» på Mefa i Stavanger. Hjørnestolpene er her 4,8 meter høye, men de kommer også i høyere utforming.
TRYGG I GRØFTA: John Kristian Løland på plass i en «Double Slide Rail» på Mefa i Stavanger. Hjørnestolpene er her 4,8 meter høye, men de kommer også i høyere utforming.

På skinner i grøfta

ANLEGGSSYSTEMER: Grøftesikring på større VA-anlegg er enkelt med «byggesettet» fra SBH Tiefbautechnik.

«Double Slide Rail» heter systemet som selges og leies ut av Anleggssystemer på Sandnes. «Slide» innebærer at man «sklir» veggene inn i profilene på robuste hjørnestolper. Dermed blir grøftekassen stabil og vinkelrett fra start.

Etter hvert som man graver seg ned, kan maskinføreren ved å bruke skuffa som «hammer», slå hjørnestolpene, og dermed hele kassen, ned i terrenget.

Dynamisk

SBH-grøftekassene har kun ett tverrstag mellom veggene, og disse er hev- og senkbare. Dermed kommer man fint til med legging av f.eks. hovedvannledning med stor diameter.

Når arbeidet på ett område er fullført, henter man fremre grøftekasse-elementer bakover i oppsettet.

– På den måten blir hele systemet dynamisk og kan brukes steg for steg fremfor å jobbe i et stort og langt hull, sier John Kristian Løland som eier selskapet.

Tysk fabrikat

Ett typisk oppsett, som blant andre Implenia bruker, er fire seksjoner (to vegger og tverrstag pr. seksjon) på tre meter hver, altså 12 meters lengde totalt.

Modus operandi er å gjøre seg ferdig underveis og fylle opp med masse bakfra. Alternativt leie flere elementer.

Grøftesikring kan også gjøres med spunting, men ifølge Løland er dette både dyrere og mer komplisert.

«Double Slide Rail» produseres av SBH Tiefbautechnik i Heinsberg i Tyskland. Selskapet har i likhet med Lølands Anleggssystemer holdt på siden 1986.

Powered by Labrador CMS