FORSKJELLIG UTSTYR: Det ble brukt to forskjellige oppsett på Spot-roboter i underjordgruven i Rana og i gruven i Tana. Begge hadde Trimble X7 laserskanner. Den ene (t.v.) hadde i tillegg en lidarskanner mens den andre (t.h.) hadde 360-graderskamera og en GNSS-mottaker til bruk i dagbrudd.

Roboter på jobb for LNS

I løpet av det siste året har LNS (Leonhard Nilsen & Sønner), i samarbeid med BuildingPoint Scandinavia, utført et utviklingsprosjekt med robothunder kalt Spot i hovedrollen.

Publisert

De har samlet inn data hos Rana Gruber Storforshei og i Elkems gruve i Tana.

– Skanning og annen digital datainnsamling har vært benyttet i lang tid og vi er avhengige av skanndata for å ta gode beslutninger i alle gruve- og tunnelprosjekter. Frem til nå har det vært utfordrende å lage en fullt definert fjellmodell, uten «skyggeområder», da det ikke er sikkerhetsmessig forsvarlig å fysisk gå inn i alle områdene som må skannes, skriver LNS i en nyhetsmelding.

Sikrere

Pilotprosjektet «SPOT – Autonomous Robotic Solution» fokuserer på hvordan man kan generere mer effektiv og sikker datainnsamling. Spot kan gå inn i områder som anses som utrygge for mennesker på grunn av sikkerhetsforskrifter, dårlig luftkvalitet eller andre forhold.

OPPSTILLING: Bilde tatt av prosjektet da det var hos Rana Gruber.

Dermed vil Spot sikre bedre og mer komplette data raskere, mer pålitelig og mer konsekvent, på en tryggere måte.

Prosjektet har også som mål å vise hvordan man kan planlegge Spots rute og skanneposisjoner og generere 3D-fangst uten operatørens tilstedeværelse.

Dette skal øke LNS’ evne til å bruke skanning på fjerntliggende lokasjoner ved å redusere kravene for en stedlig operatør. Så langt har Spot fått prøve seg hos LNS i kvartsittbruddet til Elkem Tana og i underjordsgruven til Rana Gruber.

Boston Dynamics og Trimble

LNS har hatt flere partnere i gjennomføringen av Spot-prosjektet: BuildingPoint Scandinavia, løsningspartner Trimble og utvikleren av Spot-roboten, amerikanske Boston Dynamics.

Alle disse var samlet for å se alle hendelsene som oppsto når Spot-roboter skulle samle inn data på egen hånd. Dette ga en mulighet til å løse problemer i sanntid, selv når kildekoden trengte oppdatering.

LIDAR: Lidar-skanning (Light Detection And Ranging) fra Exyn.

– Under oppholdet her, har vi sett hvordan teamet har testet alle de enkelte delene av prosessen. Dette har vært en fantastisk opplevelse. Spot er en flott robot, men nøkkelen med teknologi er å koble den til menneskene som bruker den og forretningsprosessene som den gir dem mulighet til å oppnå mer effektivt, sier Brian Ringley, som er hovedproduktsjef i Boston Dynamics.

Utfordringer

Spot er blitt utfordret på mange måter i møte med gruvene. Snø, is, temperaturer som veksler mellom kulde- og varmegrader og ikke minst området med dårlig nettdekning måtte takles.

UNDERJORD: Spot-robot på oppdrag.

 – Vi har testet internettforbindelse via flere forskjellige nettverksoperatører og forskjellige teknologier. Vi har også testet GPS-mottak som er veldig avhengig av å få korreksjonsdata via internett eller vår egen basestasjon for å få desimeternøyaktighet lastet ut. Vi ønsket også å teste 360-graderskameraet som lar oss bruke Spot til å inspisere områder som er utilgjengelige for oss. Og vi har selvfølgelig fått testet skannefunksjonen skikkelig, sier Dirk Nieman hos LNS.

– Vi har definert og testet et typisk oppdrag som Spot skal utføre i gruven. Den skal for eksempel gå inn i et nylig sprengt område og skanne stedet etter at massene er uttransportert. Da skal roboten sende dataene opp i skyen, og for det må den ha en god internettforbindelse. Hvis vi skal fjernstyre roboten må det også være god nettforbindelse.

Powered by Labrador CMS