Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, Statens vegvesen.

- Større handlefrihet for Statens vegvesen

Vegdirektøren gleder seg over at regjeringen vil gi større handlefrihet til Statens vegvesen i sitt forslag til Nasjonal transportplan.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

- Dette er plan som vil skape dynamikk og handlingsrom for å få frem gode veiprosjekter og tiltak, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i forbindelse med fremleggelsen av Nasjonal transportplan.

Regjeringen utfordrer etatene til å jobbe videre med prosjektene for å ta ned kostnadene og øke nytten.

- Vi tar utfordringen og har i forarbeidet til Nasjonal transportplan identifisert kostnadsreduksjoner på 134 milliarder kroner. Som en følge av dette har regjeringen fått plass til mange store og krevende prosjekt, påpeker veidirektøren.

Nasjonal transportplan har ambisjonen at utslippene av Co₂ fra transportsektoren reduseres med opptil 50 prosent innen 2030. Det settes også mål om store kutt i klimagassutslipp fra anleggsdriften.

Veidirektøren peker på at planen dreier seg om mer enn bygging av nye vei, nemlig å ta vare det vi allerede har.

- Ved god drift øker vi verdien av veikapitalen og skaper bedre framkommelighet på veiene våre.

Ned mot 50 drepte i trafikken

Det skal maksimalt være 350 drepte og hardt skadde i veitrafikken innen 2030. Nå presiserer regjeringen at av de 350 skal det maksimalt være 50 drepte i løpet av et år.

- Vi har kommet langt ned, og det krever stadig mer av hele trafikksikkerhetsmiljøet for å komme ytterlige ned. Men dette er et usedvanlig viktig delmål å strekke seg mot, poengterer veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

Det langsiktige målet med praktisk tall null drepte og hardt skadde skal nås innen 2050, heter det i den nye transportplanen.

Fortsatt sterk satsing på byområdene

Regjeringen fortsetter den sterke satsingen på byområdene. Inngåtte byvekstavtaler følges opp og det legge til rette for å inngå nye byvekstavtaler i ytterligere fem byområder. Det er også lagt opp til å etablere en ny tilskuddsordning for klima- og miljøvennlig byutvikling og god framkommelighet i fem regionbyer.

- Byvekstavtalene har gitt et løft og en tydelig retning for areal- og transportpolitikken. Satsingen vil gjøre det raskere og enklere å reise kollektivt, og legge til rette for mer sykling og gåing, sier veidirektøren.

Powered by Labrador CMS