Kjerstin Askholt, Sysselmann på Svalbard, sa noen holdt en tale ved stengingen.

Avslutning av et stykke norsk gruvehistorie

4. mars 2020 stengte Svea Nord-gruva på Svalbard. Dette markerer den endelige avslutningen av over hundre års gruvedrift i Svea.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

- Dette er en spesiell dag. Det har vært kullproduksjon i Svea siden 1916 og nå markerer vi den endelige slutten. På en dag som dette går våre tanker til alle arbeiderne som har gjort en innsats i dette spesielle samfunnet, og spesielt til de som har mistet livene sine opp gjennom årene, sa Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani ved stengingen.

Svea ligger innerst i Van Mijenfjorden på Svalbard. Der er det en industrileir med rundt 300 sengeplasser og flyplass med regelmessige avganger til Longyearbyen. På det meste var det ca. 400 ansatte i Svea. I forbindelse med statsbudsjettet for 2018 besluttet Stortinget å avvikle gruvedriften i Svea og Lunckefjell.

- Arbeidet med å rydde Svea er et av de mest ambisiøse miljøprosjektene i Norge. Vi rydder opp etter mer enn hundre års gruvedrift, fjerner og sikrer forurensing i grunn og sikrer at de naturlige prosessene kan overta og tilbakeføre området til naturlig tilstand. Vi fjerner infrastruktur og avfall, blant annet veier og bygninger. Når vi forlater området skal isbreene og fjellsidene fremstå upåvirket, sier Gudmund Løvli, leder for Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell.

Svea Nord Gruve ble offisielt stengt av Statssekretær Lucie Katrine Sunde -Eiden, Nærings- og fiskeridepartementet.

Gruvedrift har vært den viktigste kilden for norske arbeidsplasser på Svalbard. Den endelige stengingen av Svea betyr ytterligere reduksjoner av arbeidsplasser i Store Norske.

- Vi er i en omfattende omstilling, og vi forbereder oss på en fremtid med nye arbeidsoppgaver. Vi drifter ennå Gruve 7 i Longyearbyen og skal gjøre det i flere år fremover. I tillegg har vi ansatte innen bolig- og eiendomsforvaltning, logistikk og reiseliv. Nå ser vi etter nye og offensive muligheter hvor vi kan spille en rolle i den fremtidige nærings- og samfunnsutviklingen på Svalbard, sier Ertsaas.

Fakta om Svea og Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell:

• Det første kulluttaket i Svea ble gjort av sommerekspedisjoner finansiert av Jernkontoret i Stockholm og Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösund. AB Spetsbergens Svenska Kolfält ble stiftet etter at kullprisene steg som et resultat av 1.verdenskrig. Selskapet ble dannet i 1916, og skiftet senere navn til Svenska Stenkolsaktiebolaget Spetsbergen.

• Store Norske Spitsbergen Kulkompani kjøpte gruven for 1 millioner kroner i 1934.

• Tidlig på 2000-tallet var det ca. 400 ansatte og opp mot 200 på jobb i Svea til enhver tid.

• Svea Nord-gruven har vært i drift siden 1999. Det siste kullet kom ut av gruven 8. april 2016, og det var da hentet ut ca. 32 millioner tonn.

• Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell går ut på å fjerne alle spor av moderne gruvedrift i området Svea og Lunckefjell på Svalbard.

• Store Norske er byggherre for prosjektet og har inngått avtale med Hæhre Entreprenør AS om Fase 1 av opprydningen, som foregår på Lunckefjell og over Marthabreen. Hæhre er også tildelt Fase 2A som er i området. Höganesbreen og langs Braganzavågen.

• Siste fase, Fase 2B, skal foregå inne i selve tettstedet i Svea, og omfatter også Kapp Amsterdam. I Svea sentrum er det blant annet flere bygninger, infrastruktur og en flyplass.

• Prosjektet anslås å koste totalt 2,5 milliarder kroner. I mars 2020 vil Store Norske komme med et oppdatert anslag på de totale kostnadene.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS