
Bratthengeksperten fra Sogn
Torbjørn Frivik har slått rot i kongerikets bratteste lier. Her driver han skogsdrift med taubane. Nå har den klatresterke entreprenøren dratt med seg en Doosan hjulgraver opp i bratthenget. Den er spesialbygd i alpelandet Østerrike.
Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.
Høye fjell og dype daler er Torbjørn Friviks hjemmebane. 48-åringen bor i Høyanger i Sogn og Fjordane og er vant med å rette blikket oppover. Særlig der brattliene er dekket med skog.
Spesialutstyrt Doosan
T. Frivik Taubanedrift AS hvor transport- og entreprenørfirmaet Per A. Øren AS, Høyanger, har 25% eierandel, ble etablert i 2004 og har siden da drevet skogsdrifter i stupbratte lier i Midt- og Sør-Norge. I år vil de tre taubanelagene til "Bratthengspesialisten" avvirke ca. 33.000 m 3 virke. Målet fremover er et årlig uttak på 40.000-45.00 m 3. Firmaet har 15-20 ansatte, alle fra Litauen.
Høyt oppe i bratthenget over Balestrand og med flott utsikt over Sognefjorden, har Friviks siste maskinanskaffelse sin debut. Her kvister og kapper hjulgraveren Doosan DX210WW (22 tonn) helstammene som sendes ned med kabelbanen fra hogstfeltet 400 m lengre oppe i lia.
Østerrike og Bergen
Friviks nye "skogs-Doosan" har nylig kommet fra Østerrike der maskin-/utstyrsfirmaet Konrad Forsttechnik har bygd om hjulgraveren til en kviste-/kappemaskin.
Gravestikka er erstattet av ei 3 m lang teleskopstikke med utskyt på 2 m. I stikkeenden henger et Woody 600 hogstaggregat (fra Konrad) med fellediameter på 60 cm. Hjulgraverens delte standardbom på 6,5 m er beholdt, og med spesialstikka har 22-tonneren en rekkevidde på ca. 11,5 m.
Maskinen er videre utstyrt med støttelabber og skjær. I Bergen har Doosan Bobcats servicepartner, Anlegg & Industriteknikk AS, forhøyet skjæret med ca. 30 cm for å kunne legge stammene mot skjæret under kappingen. På skjæret har Bergens-firmaet også montert et VBG-feste og Duomatic (luftbremser) fordi hjulgraveren skal dra med seg den 12 tonn tunge tilhengermonterte kabelkranen KMS 12U (fra Konrad) under flytting. Taubanetårnet står 13 m til værs under drift, men "deles" i to under transport.
Belter på holka
Den spesialutstyrte Doosan-maskinen er ikke den første Doosan-graveren Frivik benytter i sine taubanedrifter. Tidligere var det en Doosan S225LC-V beltegraver med hogstaggregat som tok seg av kvisting/kapping på velteplassen. Men belter på isete skogsbilveier er en skummel kombinasjon.
- Det ble litt for spennende når vi belta maskinen bortover holkete veier. Det er én grunn til at vi skiftet til hjulmaskin. Andre grunner er at med hjulmaskinen står du høyere på beina, for å si det sånn. Dessuten hadde vi behov for mer hydraulikkapasitet, sier Frivik som nå har 2x232 l/min oljemengde til rådighet i den nye hjulmaskinen. Doosan-motoren i nyanskaffelsen er på 164 hk (120 kW).
Selvgående løpekatt
I Balestrand skal Frivik-mannskapet avvirke ca. 2500 m 3 50-60 år gammel granskog. Tre mann har hånd om skogsdriften, en feller, en som stropper på tømmeret - og Doosan-føreren som kvister/kapper og stabler tømmeret på velta. Taubanestrekket er på 400-450 m, og den selvgående løpekatten Woodliner 3000 (Iveco-motor på 100 hk) på 1,2 tonn, fyker tomhendt tilbake til hogstfeltet med en hastighet på 20 km/h. T. Frivik Taubanedrift AS har tre slike løpekatter samt tre Woody 600-aggregater; to av disse er montert på MAN-chassis med 6-hjulsdrift.
Taubane og snøskred
Torbjørn Frivik har flere baller i luften enn "bare" skogstaubaner. 48-åringen og hans firma er også forhandler i Sverige og Norge av taubaner og utstyr for snøskredkontroll fra sveitsiske Wyssen Seilbahnen. Og hjemme på garden i Kyrkjebø står et tyvetalls melkekyr.