Ny Volvo tatt med mobilkamera forfra
Ny Volvo tatt med mobilkamera forfra

Ny Volvo sett i Hallingdal

Volvo fortsetter å prøvekjøre sine kommende tunge lastebiler også her til lands. Bildene i denne artikkelen er tatt i Hallingdal av vår freelancer Pål Kleven.

Bilene har vært sett rundt om i Norden i lengre tid. Volvo holder kortene meget tett mot brystet. Alle andre produsenter har i større eller mindre grad lansert sine første Euro 6-motorer. Det eneste vi har hørt fra Volvo, er at man vil være leveringsklar på motorer i god tid før Euro 6 blir gjeldende. For nye biler skjer det allerede fra 1. januar, for eksisterende biler ett år senere.

Det blir ikke bare Euro 6-motorer, men også nye, tunge biler fra Volvo. At det blir flunkende nye førerhus, er det ingen tvil om. Hva som skjer på chassissiden ellers er ikke godt å si. Noen fagtidsskrifter har antydet muligheten av uavhengig forhjulsoppheng. Slike løsninger er vist for flere år siden, men foreløpig har ingen lastebilprodusent tatt dem i bruk. På påkostede turbusser er imidlertid uavhengig forhjulsoppheng ikke lenger noen nyhet.

Når kommer bilene?

Det er fortsatt et åpent spørsmål når Volvo lanserer sine nye tunge lastebiler. Vi formoder at søsterselskapet Renault Trucks kommer med nye tunge biler omtrent på samme tid. Det kan selvsagt skje på den internasjonale nyttekjøretøyutstillingen IAA i Hannover i september, men de senere årene har alle nybilintroduksjoner skjedd uavhengig av utstillingene. Vi må bare vente å se hva som skjer.

Det vi har sett av bilder så langt, tyder på at førerhuset får en mindre hellende frontrute enn dagens FH-serie. Noe av det som blir kritisert hos FH, er at slik frontrutekonstruksjon stjeler av den innvendige plassen. Ellers vet vi ikke stort. Biler som går i kundeforsøk er maskerte. Man kan selvsagt få en viss formening om formen, men den kan like gjerne være en avledningsmanøver. Deksler kan tas på og av, og førerhuspaneler kan bli endret fra prototype til ferdig produkt. Foreløpig får vi bare vente i spenning på nye biler som erstatter FH-serien som nærmer seg 20-årsjubileum.

Forsiden nå