Selger maskiner som hakka m...

Selger maskiner som hakka m...

Ordrebøkene renner over av blekk hos maskinimportørene. AT.no har snakket med noen av de største. Flere tror på «all time high» i 2012!

«20% bedre enn i fjor». «50% bedre enn i fjor». «Fantastisk».

Det er hyggelig å snakke med maskinselgere om dagen. Norge går så det suser, og det gjør maskinsalget også. Medlemsbedriftene i MGF (Maskingrossisternes Forening) registrerte et salg på 1709 maskiner i første halvår, bare 143 bak rekordåret 2007.

LES OGSÅ: Solgte maskiner for 500 millioner

- Hvordan oppsummerer du maskinsalget 1. halvår, adm. direktør Tom Johansen i Nasta?
- Fantastisk. Nasta har solgt marginalt flere maskiner første halvår 2012 enn toppåret 2007. Det sier sitt.

Tom Johansen i Nasta oppsummerer første halvår med ett ord: Fantastisk.
Tom Johansen i Nasta oppsummerer første halvår med ett ord: Fantastisk.

Johansen og kompani kan også glede seg over gode utsikter videre: Ordrereserven for andre halvår er ca. 40 % høyere enn på samme tid i 2011.

50% økning

Også Ole Marius Rosendal opplever gode tider. Doosan- og JCB-importøren hadde en økning på hele 50% i første halvår 2012, sammenlignet med samme periode i fjor.

Ole Marius Rosendal kan notere seg for en økning på 50%.
Ole Marius Rosendal kan notere seg for en økning på 50%.

- Det ser noe roligere ut i skrivende stund, men vi forventer at ordrereserven fra Vei og Anlegg vil gi høye leveringstall også for 2. halvår, sier Rosendal.

Avitec, som importerer Bergmann-dumpere og minimaskiner fra Hyundai, rapporterer om samme trend:

Espen Paulseth i Pon mener at all time high er innenfor rekkevidde.
Espen Paulseth i Pon mener at all time high er innenfor rekkevidde.

- Salget for det første halvåret er 20% bedre enn til samme tid i fjor. Våre maskiner er blitt mer godtatt i markedet, og vi ligger an til å selge 10-15% mer i år enn i 2011, sier daglig leder Tore Jacobsen i Avitec.

Har levert 430 maskiner

- Maskinsalget og leveranser for Pon i første halvår har vært fantastisk. 430 leverte Cat på seks måneder er «all time high» for oss. Ifølge MGF-statistikken er mer enn hver 4. leverte anleggsmaskin en Caterpillar, sier en fornøyd salgssjef Espen Paulseth i Pon.

- Satsingen vår på mindre maskiner er også av stor betydning både i antall og omsetning, sier Paulseth.

Blir det «all time high»?

I 2007 solgte MGFs medlemsbedrifter 4175 maskiner gjennom hele året. Det er «all time high», og rekorden ble sågar satt i et år det ikke var Vei og Anlegg.

Vi har spurt de fire maskinimportørene om 2012 blir det nye rekordåret:

Ole Marius Rosendal:
- Det blir nok nære, men det er vanskelig å forutsi nøyaktig. Leveringssituasjonen er imidlertid god for de fleste merkene på grunn av nedgang i Sentral-Europa, så det skal ikke stå på det.

Tom Johansen:
- Det blir mest sannsynlig ikke «all-time-high» i 2012. Dette fordi 2012 er atypisk med et meget godt første kvartal på grunn av lite vinter. Dermed er første halvår «for godt» sett i historisk perspektiv.

Tore Jacobsen:
- Ja, jeg tror salget vil bli svært bra i år.

Espen Paulseth:
- At totalen kan bli opp mot 4000 maskiner er nok ikke usannsynlig. Men husk at det i 2007 fremdeles var stor vekst i Europa, og det er ikke utenkelig at mangel på vekst østover og sørover kan sette en liten demper nå. Derimot var det i 2006/2007 store leveranseproblemer på utstyr fra norske og svenske leverandører. Dette, i tillegg til store forsinkelser på maskiner fra nærmest alle produsenter, medførte dårlig leveringspresisjon hos mange. Det var også stor mangel på maskinførere den gang. Nå er situasjonen mye mer kontrollert enn i 2007, også med tanke på finansiering. Med ordrebok på boliger på nivå med 2007, potensiale på «consumer confidence index», høy satsing på infrastruktur og en industri på nesten 2000 maskiner i første halvår så kan faktisk alt være mulig!

Ps! MGFs anleggsgruppe får rapporterte tall fra 45 medlemmer. De reelle salgstallene er dermed høyere. 

Forsiden nå