"Bertha" er en særs kraftig og solid dame.
"Bertha" er en særs kraftig og solid dame.

Verdens største TBM igang

«Bertha» begynte på oppdraget sitt i juli.

Verdens største TBM (tunnelboremaskin) startet i slutten av juli arbeidet med en ny veitunnel under Seattle i den amerikanske delstaten Washington. Maskinen, som har fått navnet «Bertha» etter en konkurranse blant barneskoleelever i Seattle, skal lage en 2,7 km lang tunnel, med to filer i hver retning.

Tunnelen skal erstatte en viadukt som ble ødelagt av et jordskjelv i 2001.

Hard-rocker Nilsen Slik skal Follobanen drives

Les mer om TBM:

«Bertha» er 99,3 meter lang, 17,5 meter bred og veier rundt 7000 tonn, noe som gjør den til verdens største. Den ble spesialbygget og testet av Hitachi Zosen Corporation i Japan, og ble så demontert og fraktet på et lasteskip til Seattle. Å lage en spesialbygget TBM var nødvendig fordi jordsmonnet under Seattle er svært variert og består av åtte ulike sedimenter.

«Bertha» er en kraftig dame med totalt 25.000 hestekrefter, som gjør at hun kan bore seg gjennom rundt ti meter hver dag. Fronten på «Bertha» består av kutterhodet med til sammen 260 skjæreblader.

Selv om mye av prosessen er automatisert, vil det konstant være 25 personer på jobb for å passe på at alt går som det skal, løse eventuelle problemer og foreta det daglige vedlikeholdet av maskinen.

Det er ventet at arbeidet med tunnelen vil ta rundt 14 måneder.

Tunnelen blir 2,7 kilometer lang, og vil ha to veibaner i hver retning. De vil bli plassert i to etasjer.
Tunnelen blir 2,7 kilometer lang, og vil ha to veibaner i hver retning. De vil bli plassert i to etasjer.

Forsiden nå