Først ut: Opel Vivaro-e er først ut av firlingene med prøvekjøring av de nye elektriske 1-tonns varebilene som alle skal være på plass i Norge i løpet av høsten.

Opel i mål på første forsøk

COVID TRØBBEL: Opels første elektriske varebil, Vivaro-e, kan tilby solid rekkevidde og god kjørekomfort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Nylig skulle vi vært i Rüsselsheim, Tyskland, for å prøvekjøre den første av de nye PSA-trillingene Opel Vivaro-e. Dessverre ble Tyskland «rødt» et par uker før avreise og turen måtte kanselleres. Heldigvis er det ikke alle land som har rødlistet Tyskland og vi har fått et førsteinntrykk fra vår greske kollega.

Kraftig: Med 100 kW tilfredsstiller bilene det høyeste tilskuddet fra Enova som er på 50.000,-

Den nye Vivaro-e er det første elektriske nyttekjøretøyet fra Opel, og først ut i den elektriske storsatsingen fra PSA hvor alle nyttekjøretøyene vil bli elektrifisert innen utgangen av 2021. Nye Vivaro-e, har som mål å toppe den stadig voksende listen over lignende tilbud fra produsenter, med klasseledende kjøreegenskaper, rekkevidde og lastekapasitet, sammen med sine familiemedlemmer og Toyota Proace som også etter hvert vil tilby bilen i elektrisk utgave. Alle merkene skal etter planen være på plass i Norge i løpet av høsten.

Ikke mer angst

På papiret vil Vivaro-e den være i toppen når det gjelder rekkevidde blant konkurrentene. Opel Vivaro-e-kunder kan velge mellom to størrelser litiumbatteri, 75 kWh som gir opptil 330 km, med 50 kWh med en rekkevidde på opptil 230 kilometer, begge i henhold til WLTP-syklusen. Ved en 100 kW likestrøm-ladestasjon tar det bare 30 minutter å lade 50 kWh-batteriet til 80 prosent og ca. 45 minutter for 75 kWh-batteriet.

Tiltalende: Interiøret er forseggjort og ryddig.

Vivaro-e har en nyttelast på opptil 1275 kg og inntil 6,6 m3 og kan trekke hengervekt på 1000 kg. Motoren er på100 kW (136 hk) og har 260 Nm dreiemoment.

Vi opplevde at Vivaro-e har et førermiljø som er identisk med dieselversjonen og den personbil-lignende komforten og ergonomien til Vivaro forblir uendret. De eneste forskjellene er å finne i instrumenteringen, med indikasjoner om ladetilstand og kjøremodus (Eco, Normal, Power) og en knapp ved siden av girkasseknappene for å velge kjøremodus.

Elektrisk: Det er nesten bare i instrumentpanelet det er mulig å se at det er en elektrisk bil.

Head-up-displayet gir en luksuriøs følelse, og testbilene hadde hjelpesystemer på samme nivå som i dieselversjonene: Filholder, skiltgjenkjenning, pausevarsling, frontkollisjonsvarsling og automatisk nødbrems. Videre hadde vi ultralydsensorer foran og bak for parkering og blindsoneovervåkning og 180 graders ryggekamera. Infotainment-systemene til Vivaro-e kommer med en 7,0-tommers berøringsskjerm og kommuniserer med Apple CarPlay og Android Auto.

Modus: “Girvelger”skjer via en bryter i midten. P og B knapper for parkering og regenerering. Kjøremodus eco 60% motorkraft, normal 80% motorkraft og power som gir 100% motorkraft.

Elektrifiserer autobahn

Tiden var knapp i det covid-19-tilpassede arrangementet i Tyskland, så ruten vi fikk prøve var kun 70 kilometer lang, hovedsakelig på motor- og landeveier, og kun noen få minutter i bymiljø. Førerhuset er ergonomisk bra, og det er bare å tråkke på bremsen, trykke på startknappen og kjøre av gårde. Med 11,8 meter svingradius går manøvreringen greit, og styringen er en fryd i byen. Sikten er utmerket, og kjørestillingen vil passe de fleste sjåfører.

Muligheter: Det skal være muligheter for alle å lade Vivaro-e, her er et utvalg av de mange ladekablene som benyttes i Europa, og alle kan benyttes mot Opelen.

I noen tilfeller kunne vi ønsket et jevnere gasspådrag, men dette glemmer du raskt når du kjører ut på autobahn hvor du med letthet oppnår ønsket hastighet, og god komfort med lite vindstøy. Bilen vi kjørte, en Vivaro-e «M» (5,3 meter lang versjon) hadde dessverre et tomt lasterom. Til gjengjeld var den fullastet med alle hjelpesystemene Opel kan by på. Styringen og kjøreegenskapene var bra. Fjæringen er litt røff ved dårlig veidekke, og du føler på en eller annen måte den ekstra vekten under lasteromsgulvet, men generelt er bilen en fryd å kjøre.

Dette er kanskje første gang vi knapt så på gjenværende rekkevidde i en elektrisk varebil, ettersom den holdt seg godt over 300 km på en stor del av ruten vår. Opel føler seg åpenbart trygge på rekkevidden, ettersom den elektroniske styrte hastighetsbegrenseren er satt til hele 130 km/t.

Batteriplasseringen under lasterommet senker tyngdepunktet og gir bedre kjøreegenskaper og mer kjøreglede i svingene, ifølge Opel. Regenereringen skjer uten å irritere føreren, og bremsingen er presis og responsiv. Vivaro-e er den best «utviklede» batterielektriske varebilen vår greske kollega har kjørt.

Det er en god stund siden PSA-modellene åpnet opp for bestillinger i Norge og startprisen er lik for alle de tre PSA-modellene i L2-modell, fra 379.900 med 50 kWt batteri og 419.900 med 75 kWt batteri.

Toyota har en startpris på L1 50 kWt fra 364.300 kroner og L1 75 kWt fra 409.900 kroner. Det skiller en del i utstyrsnivå og modeller mellom PSA-og Toyota-modellene de er derfor ikke helt sammenlignbare.

Powered by Labrador CMS