
Regjeringen gjør det vanskeligere å bygge firefeltsveier
Nå forandres veinormalene: Regjeringen åpner for mer gjenbruk og bygging av flere to- og trefeltsveier.
Samferdselsdepartementet har godkjent Statens vegvesens forslag til endringer i veinormalene for vei- og gateutforming. – Veinormalene er et viktig styringsverktøy, og et hjelpemiddel ved utforming og dimensjonering av offentlig vei- og trafikkanlegg. I dag skal veier med forventet framtidig årsdøgntrafikk (ÅDT) over 12.000, bygges som firefeltsvei, men endringene vi gjør i veinormalen åpner nå for å bygge to-/trefeltsvei opp til ÅDT 15.000, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Det skal likevel være mulig å bygge firefeltsvei på veier med ÅDT 12.000 til 15.000, der det for eksempel er mye utfartstrafikk og en høy andel tungbiler.
– Tar bedre vare på naturen og blir billigere
– Endringen vil altså innebære at det kan bygges to-/trefeltsveier flere steder der det i dag er krav til firefeltsvei. Vi ser på dette som et riktig grep, blant annet fordi vi kan ta bedre vare på naturen vår og at det gir utbyggere mulighet til å bygge billigere. Endringene er basert på faglig begrunnede forslag fra Statens vegvesen, og vil ikke bidra til å redusere trafikksikkerheten. Trafikktallene vi legger til grunn for nye veiprosjekter er fortsatt den forventede trafikkmengde 20 år etter at veien åpnes, sier Nygård.
Motorveier med fartsgrenser 90 km/t og 100 km/t
I dag skal nye firefeltsveier (H3) bygges etter standarden 110 km/t. Endringene i veinormalen åpner nå for at det kan bygges nye firefeltsveier med fartsgrenser 90 km/t og 100/t.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide ser positive effekter av endringene:
– Nedbygging og endringer i arealbruk er den viktigste årsaken til tap av natur. Endringen i veinormalene bidrar til at vi i større grad enn tidligere tar hensyn til klima og natur når vi skal bygge vei. Grepet vi nå tar med å heve terskelen for firefeltsvei gir ikke bare mindre naturinngrep, i tillegg følger lavere fartsgrenser som bidrar positivt ved mindre klimagassutslipp, støy, utslipp av svevestøv og mikroplast, sier han.
Prosessen
Etter gjeldende lov og forskrift, skal veinormaler som kan ha miljø- eller samfunnsmessige konsekvenser, godkjennes av Samferdselsdepartementet.
Endringene som er foreslått fra Statens vegvesen bygger på forslag som ble sendt til Samferdselsdepartementet i juni 2022.
Forslagene har senere vært ute til offentlig høring i tiden 1. november 2022 til 31. januar 2023, hvor det kom inn totalt 36 høringsuttalelser.