En av de tre hjullasterne med blåblink bak som aktiviseres når det rygges. Bildet er fra Follo Rens avfallsmottak på Sofiemyr i Oppegård kommune.
En av de tre hjullasterne med blåblink bak som aktiviseres når det rygges. Bildet er fra Follo Rens avfallsmottak på Sofiemyr i Oppegård kommune.

Fikk tre hjullastere med blåblink

Kunden fikk tre hjullastere med blålys fra importøren, og beskjed om at det skulle være slik.

Publisert Sist oppdatert

AT.no har observert at hjullasterne til Follo Ren er utstyrt med blålys, som er ulovlig.

Det er bare utrykningskjøretøy som kan benytte blinkende blått lys, ifølge gjeldende regelverk.

- I vårt godkjenningsregelverk for kjøretøy – bilforskriften, motorsykkelforskriften, traktorforskriften og kjøretøyforskriften – er det angitt at det bare er utrykningskjøretøy som kan benytte blinkende blått lys. Det er for øvrig ikke angitt noen steder at noen kjøretøy kan benytte fast blått lys (som ikke blinker), sier Asbjørn Hagerupsen i kontor for kjøretøyteknikk i Vegdirektoratet.

Han presiserer at maskiner som godkjennes etter maskindirektivet ikke kan benytte blått lys, uansett om dette er blinkende eller fast.

På tre hjullastere

- Blått lys er ikke noe vi har bestilt. Det er noe vi har fått levert, sier driftssjef i Follo Ren IKS, Dag Øvrom.

Det interkommunale selskapet Follo Ren, som eies av Frogn, Nesodden, Oppegård, Ski og Ås kommuner i Akershus, inngikk i høst leieavtale på tre hjullastere. Anskaffelsen ble lagt ut på Doffin, og kontrakten ble vunnet av Rosendal Maskin.

- Maskinene ble levert oss 1. november. Vi har en hjullaster på hver av våre tre gjenvinningsstasjoner, sier Øvrom.

Han sier at selskapet i forbindelse med anbudet ønsket at maskinene skulle ha strobelys for varsling ved rygging. Når maskinene ble levert, så de at de hadde blått blinkende lys, og tok dette opp med leverandøren, Rosendal Maskin.

- Standardpakke fra England

Øvrom sier leverandøren forklarte dette med at JCB-maskinene er CE-godkjente med disse lysene og at det er standard på maskinene ved leveranse fra fabrikk, samt at de visste om flere andre leverandører som benytter denne typen varsellys.

- Dersom det viser seg at disse lysene ikke er i henhold til norske myndighetskrav, så vil vi sørge for at leverandøren retter opp i dette så snart som mulig, sier Øvrom.

- Kommer dere til å bruke de aktuelle hjullasterne i påvente av dette?

- Ja. Vi kan ikke stoppe driften på stasjonene våre, men vi dekker til lysene i påvente av avklaring, svarer Øvrom.

- Skulle brukes på lukket område

Vi har kontaktet Rosendal Maskin, som leverte de tre hjullasterne til Follo Ren.

- Vi trodde det var greit å bruke blått lys på lukket område, sier verksmester Johnny Lauritzen i Rosendal Maskin til oss.

AT.no presiserer at ingen av de tre gjenvinningsstasjonene til Follo Ren brukes på et lukket område.

Utvidet sikkerhets-lyspakke

De tre hjullasterne med blått blinkende ryggelys har en utvidet sikkerhets-lyspakke som JCB-fabrikken i England kan levere, ifølge Lauritsen i Rosendal Maskin.

- I dette tilfellet ble det gjort for å bedre sikkerheten, men det viser seg dessverre at det kanskje er ulovlig. Vi har sjekket hos våre konkurrenter, og de har også hatt noen tilsvarende episoder, sier Lauritsen.

Han sier Rosendal vil kontakte Follo Ren for å foreslå gule eller hvite lys.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS