Jenny blir «påkjørt»

- Det verste som kan skje meg er at jeg kjører på et barn. Det som er skumlest, er at mye av det vi lastebilsjåfører ikke ser er det som skjer nærmest lastebilen.

Publisert Sist oppdatert

Dette sier Tommy Rustad i en ny informasjonsvideo fra Norges Lastebileier-Forbund (NLF). Videoen skal styrke trafikksikkerheten ved å bevisstgjøre både barn og lastebilsjåfører om at man må forsikre seg om at man ser hverandre for å unngå ulykker.

Dette er enkel kunnskap, men noe som absolutt alle som ferdes i trafikken bør vite: Hvis du skal krysse veien foran en lastebil, må du forsikre deg om at sjåføren ser deg.

Grunnen til dette er at lastebiler har større blindsoner enn andre kjøretøy. Dette er nok (forhåpentligvis) de fleste som kjører tungt kjøretøy klar over. Men for personer som ikke har sittet i en lastebil er det mindre kunnskap om hvor lite man ser fra førerhuset. Dette gjelder spesielt barn, som ikke er like høye som voksne personer og som ikke har like godt overblikk over trafikken.

Blir «påkjørt»

Den profilerte racerbilsjåføren, Tommy Rustad, har også lang fartstid som lastebilsjåfør. Han vil gjerne at barn skal bli mer klar over blindsonene og farene disse medfører.

Ved å lære opp barn til å stoppe, se og vinke til lastebilsjåføren, blir det enda lettere å se hverandre i trafikken.

- Og vi skal vinke tilbake for å vise at vi har sett deg, sier Rustad.

I NLFs nye informasjonsvideo ser man en jente, spilt av Jenny Larsen (10), som går i blindsonen på en lastebil og tilsynelatende blir påkjørt.

Har besøkt 30 skoler i 2016

Kampanjen er en del av «Venner på veien», et nasjonalt trafikksikkerhetsprosjekt drevet av NLF. Lastebileiere besøker skoler over hele landet og gjennomfører en praktisk og teoretisk undervisning for å øke trafikkunnskapen blant barn i første til tredje klassetrinn.

I 2016 har 1351 elever på 30 skoler fått besøk av en lastebil i skolegården og sett de store blindsonene med egne øyne. Slik lærer de hvor viktig det er å være synlig i trafikken på en spennende og engasjerende måte.

- Det er i denne alderen mange først begynner å prøve seg i trafikken, enten på sykkel eller som fotgjenger alene. Samtidig er de utrolig lærevillige. Derfor er dette et svært godt tidspunkt å nå ut til de små på, sier forbundsleder i NLF, Tore Velten i pressemeldingen fra NLF.

Han har selv stått bak flere «Venner på veien»-arrangement og brenner for trafikksikkerhet.