ZW220-5 i arbeid på Grønland.
ZW220-5 i arbeid på Grønland.

Hitachier til LNS’ rubinprosjekt

I løpet av våren er LNS i gang med utvinning av rubiner på Grønland.

Publisert Sist oppdatert

AT.no skrev i 2012 om LNS’ planlagte rubineventyr på Grønland i samarbeid med True North Gems (TNG). Etter mye om og men nærmer deg seg nå åpning av gruvedriften.

Siden september 2014 har LNS Greenland (LNSG) jobbet med infrastrukturen rundt gruven ved Aappaluttoq på Grønland, der det skal utvinnes rubiner og rosa safirer de kommende ti årene.

Aappaluttoq-prosjektet ligger en drøy times helikoptertur unna Grønlands hovedstad Nuuk. Rett ved den lille bygden Fiskenæsset. Forekomsten av rubiner og rosa safirer skal være verdens største og rikeste forekomst i fast fjell, som så langt er kartlagt. Det antas at Aappaluttoq inneholder 400 millioner karat rubiner, ifølge opplysninger fra den canadiske samarbeidspartneren True North Gems.

Seks Hitachier

Til oppgaven har LNS benyttet en flåte av Hitachi-maskiner, deriblant tre hjullastere en ZW310-5, en ZW220-5 og en ZW75 og tre gravemaskiner, en ZX520LCH-3, en ZX290LC-5 og en ZX65USB-5.

- Hitachis maskiner er ideelle for denne typen arbeid på et så isolert sted, sier LNSGs prosjektdirektør Peter Madsen.

- Vedlikeholdet er enkelt å utføre og våre mekanikere synes det er enkelt og greit å bytte deler, sier han videre.

LNSG får support fra HP Entreprenørmaskiner A/S som er autorisert Hitachi-forhandler i Danmark, Grønland og Færøyene.

God service

- Vi valgte Hitachi-maskiner på grunn av det strålende forholdet vi har til HP. Vi får fantastisk service fra dem, sier Madsen.

LNSGs anleggssjef Jonny Jensen understreker også hvor viktig den gode servicen er for prosjektet.

- Støtten fra Hitachi er super her på Grønland. Det er det eneste selskapet som kan levere pålitelig service på et sånt sted. I fjor vinter arbeidet vi i tre måneder i -25 grader, og maskinene starter hver eneste morgen, sier han.