Motorfester av løvetann

Vi er langt unna 1. april, så historien er sann. Continental håper nå å kunne lage motorfester av løvetann og med det spare miljøet og skape mindre motorvibrasjoner i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Continental er allerede i gang med testkjøring av dekk laget av løvetann, og nå har det tyske teknologikonsernet utviklet motorfester som også er laget av gummi som man fremstiller fra det mange ser på som ubrukelig ugress. Produktegenskapene og kvaliteten er på samme nivå som tidligere, men motorfester av gummi som kommer fra løvetann er en teknisk revolusjon.

- De første testresultatene av dette produktet er svært lovende, og motorfestene bør være klare for produksjon om et par års tid, forteller Dr. Anna Misiun, som leder forskningsvirksomheten på naturgummi fra løvetann hos Continental.

- Opp til nå har tradisjonell naturgummi blitt hentet utelukkende fra gummiplantasjer i tropiske strøk. Transportveien er lang, men foreløpig har det ikke vært noen andre alternativer. Dette vil endre seg i fremtiden ettersom vi kan oppnå de samme egenskapene fra løvetannrøtter. Vi ser store fordeler for miljøet og mindre avhengighet av tradisjonelle råvarer med sine tungt varierende markedspriser, sier hun.

Gode egenskaper

Motorfestene Continental utvikler fra løvetann passer både for motorer og girkasser. De bærer statisk belastning, isolerer lyd, begrenser bevegelsen fra motoren og hindrer den i å rives av ved en ulykke. Gummifestene hjelper også på å dempe vibrasjoner som kommer fra veien.

Kravene til motorfester er helt annerledes enn på dekk. Det betyr at utviklingen av disse produktene er helt annerledes. Samtidig er det mulig å oppnå store synergieffekter.