Illustrasjons
Illustrasjons

Stjal diesel fra kundene

To tankbilsjåfører er dømt for å ha stjålet minst 80.000 liter diesel som de registrerte som levert til kunder.

Publisert Sist oppdatert

Begge er nå dømt til 240 timer samfunnstjeneste for dieselen de tok fra arbeidsgiveren sin, Hoyer Svenska AB, i Norrköping. To personer som kjøpte diesel av sjåførene fikk 80 dagsbøter og vilkårlig dom, skriver tidsskriftet Proffs.

I 2009 fikk oljeselskapet Preem mistanke om at det ble stjålet diesel fra en og samme tankbil fra Hoyer som leverte brensel for oljeselskapet. To sjåfører på bilen ble mistenkte i Preems egen etterorskning.

Høsten 2011 anmeldte Preem sjåførene til politiet. Etter dette begynte politiet å spane på de to sjåførene, og lastebilen ble utstyrt med GPS-sender slik at det ble mulig å følge med på hvor de kjørte.

Begynte smått - så tok det av

Natten til 22. november 2011 ble sjåførene og to av deres «kunder» tatt på fersk gjerning med å pumpe diesel fra tankbilen til mindre plasttanker.

De to sjåførene begynte samtidig å arbeide for Hoyer Svenska i 2009. Etter en stund begynte de å fylle restediesel på 5-literskanner til eget bruk. Etter hvert som dette fungerte skaffet de seg en 1000-liters plasttank. Nå tanket både de og bekjente ved deres private depot.

Virksomheten vokste og iblant lot sjåførene være å pumpe all bestilt diesel over på Preem-kundenes tanker. Resten pumpet de over i andre beholdere på tankbilen slik at telleverket stemte med bestilt mengde.

- Stjal 123.394 liter

Politiet har beregnet at de to sjåførene fra 7. september 2009 til 21. november 2011 stjal 123.394 liter diesel til en verdi av 1.654.688 svenske kroner.

Norrköpings tingsrett slår fast at de kan dømmes for å ha tatt 80.000 liter til en verdi av minst 800.000 svenske kroner. 

Siden de ikke er dømt før og retten ikke tror at de kommer til å gjenta dette, ble straffen på 240 timer samfunnstjeneste. Dersom retten hadde valgt fengselsstraff, hadde sjåførene hver fått 11 måneder.