
Skolt - kongen av pukk i Østfold
Gjennom de siste fem tiårene har Skolt vært synonymt med kvalitetspukk i Østfold. Med pukkverk i Moss, Sarpsborg og Råde, samt Vestby som ligger akkurat på "gærne si'a" av fylkesgrensen, er pukkprodusenten neste ikke til å komme utenom når man skal gjennomføre større prosjekter i Østfold.
Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.
Det hele startet i 1963 da brødrene Arne, Svein og Knut-Egil etablerte pukkverket ved Vålerveien i Moss. De to eldste brødrene Skolt har dessverre falt fra, men yngstemann, Knut-Egil, er fortsatt med.
- Brødrene mine var her helt til de gikk bort, det samme vil være tilfellet med meg, sier 73-åringen. Han er ute av den daglige driften, men kontoret har han beholdt, og det brukes flittig. Man hopper da ikke av livsverket selv om fødselsattesten skulle tilsi at man skulle nyte pensjonisttilværelsen? Men når han blir spurt om hva vi skal skrive som stillingstittel blir han svar skyldig.
- Nei, noen tittel har jeg ikke, humrer Knut-Egil.
- Gjorde underverker for Sarpsborg
- Han er en av Skolt-brødrene. Det sier det meste i denne bransjen, skyter Tom-Erik Andersen inn. Sistnevnte er driftsleder ved Skolt Pukks avdeling i Sarpsborg og har bare godord å si om de tre kløverne Skolt.
- Jeg "fulgte med på lasset" da pukkverket i Sarpsborg ble kjøpt av Skolt i 1976. Det opprinnelige pukkverket er fra 1968, og Skolt-brødrene gjorde underverker med pukkverket. På kort tid fikk de fart i driften og gjorde det om til det bedre, sier Andersen.
Avdelingene i Vestby og Råde ble kjøpt i henholdsvis 1974 og 1986. Totalt står 33 personer på lønningslisten til Skolt Pukk, hvorav 22 har hovedavdelingen i Moss som arbeidssted. Avdelingen fungerer også som hovedkontor og har administrative støttefunksjoner for de andre avdelingene.
720.000 tonn i 2010
Ifjor ble det tatt ut 720.000 tonn pukk og grus ved Skolt Pukks avdelinger, hvorav 390.000 tonn fra pukkverket i Moss. Det er imidlertid fortsatt et godt stykke opp til rekordåret 2007 da det ble tatt ut nesten 600.000 tonn i Moss og 1,2 millioner tonn totalt.
- 2010 var nok mer et normalår enn 2007. Og 2011 blir nok også et godt år, for nå venter vi bare på at telen skal forsvinne, sier Kjell Langbråten, driftsleder hos Skolt Pukk.
Betong og asfalt
I Moss, der man med dagens reguleringsplan kan drive pukkvirksomhet i 20 år til, består grunnen i hovedsak av amfobolitt og gneis. Pukkverket kan levere en rekke ulike produkter, fra steinsand i fraksjoner på 0-2 mm, til maskinkult i fraksjoner på 20-220 mm.
- Vi leverer mye tilslag til asfalt- og betongproduksjon. Blant våre største kunder finner du firmaer som Kolo Veidekke AS, NorBetong AS (HeidelbergCement) og Contiga, forteller Langbråten. Både Kolo Veidekke og NorBetong har anlegg i tilknytning til pukkverket.
Fargerik maskinpark
Skolt Pukk har aldri holdt seg til kun én maskinleverandør. Her finner man Komatsu, Volvo, Cat, Hitachi og Hydrema i skjønn forening.
- Foruten et grovknuseverk av typen Svedala R150-120, har vi blant annet en Euclid R60-tipptruck, en Komatsu HD405-tipptruck, en Cat 988H-hjullaster, en Volvo L180F-hjullaster, en Volvo L120F-hjullaster og en Volvo EC360-gravemaskin. Ved avdelingen i Råde har vi blant annet en Komatsu WA500 hjullaster, en Volvo A25-dumper og en Cat 325D-graver. Og ved avdelingen i Vestby går blant annet Komatsu WA600-hjullaster, Volvo A40-dumper og Hitachi ZX250-graver, forteller Langbråten.
- Jeg vil ikke si vi favoriserer noe spesielt maskinmerke, for til sitt bruk er alle maskinene veldig bra. Blant de tingene som spiller inn er service og maskinførernes ønsker. Vi har heller ikke noen spesiell policy for når vi skal skifte ut maskinene. Det skjer alt ettersom og helt etter hva slags behov vi har. Noen maskiner skiftes etter tre år mens andre gjør nytten sin og vel så det i en årrekke, sier han.