Sjur Wethal i Nasta AS har med seg 18 maskiner til Test & Drive 2014, blant annet en splitter ny hybrid gravemaskin.
Sjur Wethal i Nasta AS har med seg 18 maskiner til Test & Drive 2014, blant annet en splitter ny hybrid gravemaskin.

Hitachi-hybriden er her

HOVINMOEN (AT.no): De neste tre ukene kan du teste Hitachis hybridgravemaskin på Hovinmoen.

Publisert Sist oppdatert

Nasta AS har med hele 18 maskiner til Test & Drive 2014 som arrangeres de tre neste ukene på Hovinmoen. Midt i skråningen i grustaket på Hovinmoen står 20-tonneren Hitachi ZH210LC-5. Dette er Hitachis hybridgravemaskin som nå er klar for markedet. Maskinen Nasta har hentet til Test & Drive-arrangementet kommer rett fra «fotoshoot» og testing i Finland, og er én av kun tre hybrider i Europa. Hitachi skal selv Europa-lansere hybriden på et arrangement i Amsterdam neste uke!

Nastas arrangementsansvarlig Sjur Wethal fremhever tre punkter som spesielt viktige for Hitachi-hybriden:

1. Svingmotoren (elektrisk/hydraulisk hybrid). Wethal sier at turtallet ikke dropper under sving, hvilket betyr at funksjon på for eksempel tilten kan opprettholdes når maskinen svinger.

2. Kondensator som samler og lagrer hjelpestrøm til svingfunksjonen. Det er for øvrig under sving av overvognen at elektrisiteten produseres.

3. Ekstra el-motor på pumpegiret. Når kondensatoren er fulladet og maskinen fremdeles produserer strøm, vil denne automatisk føres til den ekstra el-motoren slik at den ikke skal gå til spille.

- Reduksjonen i dieselforbruket er 30% sammenlignet med en standard 20-tonner fra Hitachi. Dette forutsette selvfølgelig at maskinen svinger mye, sier Wethal som har med seg ca. 10 Nasta-medarbeidere på Hovinmoen hver dag i tre uker.

Test & Drive er et arrangement Norsk Scania AS startet og som nå «kjøres» for 10. året på rad. Samarbeidspartnere er altså Nasta AS som stiller med Hitachi-maskiner og Bell-dumper, samt Volkswagen Nyttekjøretøy som har en rekke varebiler og pickup'er. Alle lastebilene fra Norsk Scania, anleggsmaskinene fra Nasta og bilene fra Volkswagen Nyttekjøretøy er til fri disposisjon innenfor et avgrenset område i et grustak like nord for flyplassen på Gardermoen.