Scania kan nå levere 13-litersmotoren sertifisert for 100% biodiesel i effekter på 450 og 490 hk.
Scania kan nå levere 13-litersmotoren sertifisert for 100% biodiesel i effekter på 450 og 490 hk.

Flere biodiesel-motorer fra Scania

Scania introduserer nå to nye Euro 6-sertifiserte biodieselmotorer. Det gjelder den sekssylindrede 12,7-literen med effekter på 450 og 490 hk.

Publisert Sist oppdatert

De nye motorene kan kjøre på enhver dieselblanding helt opp til 100% biodiesel forutsatt at biodieselen tilfredsstiller den internasjonale normen EN 14214. Effektuttak og dreiemoment er de samme som på basis Euro 6-motorene, henholdsvis 450 hk/2350 Nm og 490 hk/2550 Nm. Scania sier imidlertid at effektuttaket kan reduseres inntil 8% ved kjøring på 100% biodiesel, ettersom drivstoffet har lavere energiinnhold enn ordinær diesel. Forbruk av diesel og AdBlue kan øke med inntil 10% av samme årsak.

Akkurat som i basismotorene benytter Scania kombinasjonen av eksosresirkulering (EGR) og SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction) for å tilfredsstille Euro 6-kravene.

Scania hevder å være markedsleder når det gjelder Euro 6-motorer sertifisert for 100% biodiesel.
Scania hevder å være markedsleder når det gjelder Euro 6-motorer sertifisert for 100% biodiesel.

Startet i oktober

Siden oktober i fjor har Scania også tilbudt den femsylindrede 9,3-litersmotoren i biodieselutførelse og Euro 6-sertifisering med effekter på 320 og 360 hk.

100% biodiesel har vesentlig lavere NO x-utslipp enn motorer som er konstruert for ordinær diesel. Hvor mye avhenger av hvordan biodieselen er produsert, men visse typer biodiesel kan gi en reduksjon i NO x-utslippene på 80% eller mer.

Scania sier i en pressemelding at biodiesel er ukomplisert å bruke for sjåføren. Må man tanke på en stasjon som ikke har biodiesel, er det bare å fylle ordinær diesel ettersom motorene fungerer på alle blandingsforhold. Biodiesel-motorene må imidlertid få samme vedlikehold som om de konstant kjører på 100% biodiesel. Meldingene sier ikke noe om vinteregenskapene på de nye biodieselmotorene.

Leder på biodiesel

Scania hevder å være ledende når det gjelder Euro 6-sertifiserte biodieselmotorer og vil etter hvert introdusere flere effektvarianter. Alle Scanias Euro 6-motorer, også i basisversjon, er sertifisert for diesel med innblanding av inntil 10% biodiesel.