Tornado Transport AB er anmeldt fire ganger for ulovlig kabotasje i løpet av 2013 og 2014 i Norge. Bildet er fra Taraldrud i april 2014.
Tornado Transport AB er anmeldt fire ganger for ulovlig kabotasje i løpet av 2013 og 2014 i Norge. Bildet er fra Taraldrud i april 2014.

Eks Tornado-sjåfør: - Ble tvunget til å bryte reglene

I Sverige har flere sjåfører stevnet Tornado Transport AB for retten for å få lønn.

Publisert Sist oppdatert

Transportarbetaren, som er et medlemsblad for Svenska Transportarbetareförbundet, har omtalt dette i flere nyhetsartikler i løpet av 2013.

To polske, en albansk og en rumensk sjåfør mener de har flere titusener til gode etter å ha kjørt for Tornado Transport AB. Rumeneren Robert Giroveanu har stått frem med sin historie i Transportarbetaren.

Truet med å holde tilbake lønn

Giroveanu opplyser til Transportarbetaren at han ble tvunget til å bryte kjøre- og hviletidsbestemmelsene:

- Når man protesterte sa Pouyan (nærmeste leder red.anm.) rett ut: «Dersom du ikke kjører, får du ikke betalt for det du har kjørt hittil.» Av og til når man skulle hente semitrailere i havnene var det ingen fraktpapirer, og da var det på samme vis: «Hent semitraileren eller får du ingen penger».

Jörgen Danielsson i Svenska Transportarbetarförbundets Helsingborg-avdeling har bistått den rumenske sjåføren. Han mistenker dette er toppen av et isfjell.

- De har satt i system å lure utlendinger som er her (i Sverige red.anm.) og jobber midlertidig som ikke kjenner hvilke regler og rettigheter som finnes i det svenske arbeidsmarkedet. De regner med at folk i Roberts situasjon gir opp og reiser hjem, og så tar de inn neste fører istedenfor, sier han til Transportarbetaren.

- Alt er løgn

Pouyan Kianzad i Tornado Transport AB har uttalt seg om Giroveanus' anklager mot firmaet til Transportarbetaren:

- Han lyver så inn i h...... mye. Det verste som finnes er en sjåfør som lyver, sier han.

Ifølge Kianzad var rumeneren prøveansatt for å se om han passet til jobben.

- Han fikk sjansen som en vennetjeneste for en rumensk kamerat som kjente ham. Det viste seg fort at det ikke fungerte, sier han til det svenske medlemsbladet, og fortsetter:

- Han passet ikke for jobben, og var aldri ansatt. Derfor har jeg heller ikke betalt ham noe.