Komatsus nye HM300-5 ble første gang vist på Conexpo, men er nå klar for Europa og Norge.
Komatsus nye HM300-5 ble første gang vist på Conexpo, men er nå klar for Europa og Norge.

Dumper klar på nyåret

Komatsus rammestyrte dumper HM300-5 fikk sin verdenslansering på Conexpo i Las Vegas i vår. Nå kommer meldingen om at den også blir sluppet på det europeiske markedet.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig har produktsjef Ole Kristian Skauan ingen bestillinger på blokken, men nå kan kundene komme, for rett på nyåret vil dumperen være klar for det norske markedet.

- Den største endringen er at dumperen har fått Komatsus SAA6D125E-7-motor som oppfyller EUs Steg IV-krav til utslipp. Motoren yter 242 kW (324 hk), og den er tilpasset Komatsus 6-trinns helautomatiserte transmisjon (K-atomics). Riktig gir velges automatisk ut fra fart, last og stigning. Stor kapasitet på retarderen tillater også maskinføreren å velge maksimal hastighet nedover. Føreren kan forøvrig, avhengig av arbeidsforholdene og terrenget, velge mellom innstillinger for økonomikjøring eller med full styrke.

Dumperen kan også få innebygd vektregistrering som kan leses av på displayet.

I likhet med en rekke andre maskiner fra Komatsu er dumperen utstyrt med siste utgave av Komtrax TM fjernstyrte teknologi som kan hente ut data via pc eller mobiltelefon. I tillegg til sentrale opplysninger som drivstoffnivå, antall timer på telleren, hvor maskinen befinner seg, tilstandskontroll på komponenter, varsles det også om AdBlue-nivået og når påfylling trengs.

Nye HM300-5 har en lastehøyde av dumperkassa på 2830 mm, og løftesylinderne gir en tømmevinkel på 70 grader. Komatsu påpeker også at tilgang for service er god, nettopp for å kunne redusere ståtiden maksimalt. Motordekslet er nå i kunstfiber.