Kan du slå svenske Eric?
Kan du slå svenske Eric?

Delta i «VM i krankjøring»

Hiab, som er en del av Cargotec, inviterer verdens beste kranførere til å konkurrere i «VM i krankjøring 2015». Vinneren får en premie verdt 25 000 euro.

Publisert Sist oppdatert

- Kranførere fra hele verden er velkomne til å delta i konkurransen. Vi ønsker å treffe og hedre alle fantastiske førere der ute med denne konkurransen, sier Carl Gustaf Göransson, senior vice president for Sales and Markets i Hiab.

Den første kvalifiseringsrunden fant sted under Vestfyn Trækker-messen i Danmark 23.-25. mai. Det blir holdt kvalifiseringsrunder i totalt 11 land rundt om i verden. I Norge finner konkurransen sted under Transportmessa på Gardermoen 4-6. september 2014.

Finale i Storbritannia

Vinnerne av kvalifiseringsrundene vil gå direkte videre til finalen på Commercial Vehicle Show i Birmingham i Storbritannia 14.-16. april 2015. Vinneren av finalen får en sjekk på 20 000 euro til kjøp av sin neste kran, samt en reisesjekk på 5 000 euro.

- For 70 år siden utviklet den svenske skiprodusenten Eric Sundin, som var med å starte Hiab i 1944, Hiab-metoden. Dette markerte starten på en revolusjon innen godshåndtering som har vart helt frem til i dag. Det er aldri blitt avholdt en internasjonal konkurranse som dette før, og vi ønsket å feire Hiabs 70-årsjubileum ved å invitere kranførere til å delta i VM i krankjøring, sier Hiabs president Roland Sundén.

Sett opp bane og øv deg

Konkurransen går ut på å utføre vanskelige manøvre med en lastebilkran på kortest mulig tid. Det kreves imidlertid mer enn bare fart for å kunne stikke av med førstepremien. Oppgavene inkluderer blant annet å velte vannfylte tønner med en last, samtidig som man holder kranen under en tverrstang. Føreren må styre kranen varsomt og nøyaktig for å unngå å berøre hindringene. Feil medfører tidsstraff og, i verste fall, diskvalifisering.

Konkurransebanen er utformet og testet av en svært erfaren kranfører, kun kjent under navnet «Eric», skriver Hiab i en pressemelding.

- Testføreren «Eric» oppnådde en fantastisk tid under gjennomkjøringen. Det skal bli morsomt å se hvem som blir den første til å slå den, sier Carl Gustaf Göransson.

For å garantere identiske forhold for hver kranfører, skal det kun brukes HIAB X-HiPro 192-kraner under konkurransen. Hvis påmeldte kranførere ønsker å forberede seg til kvalifiseringsrundene, er det enkelt å sette opp en øvingsbane ved hjelp av vanlige Europaller og vanntønner. Hiab lag lagt ut regler og baneoppsett på sine nettsider.