
Bygger Scania bit for bit
Denne lastebilen med semihenger består av over 15.000 Lego-deler.
Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.
Dennis Bosman bygger noen av de mest avanserte legomodellene i verden. Blant annet har han bygget 212 cm lang 1:13-skala modell av en Scania R 500 med en svanehenger. Han mener å ha brukt et sted mellom 15.000 og 20.000 byggeklosser på denne lastebilen med semihenger.
- Jeg brukte mest tid på semihengeren, og alt i alt tok modellen rundt to år å fullføre. Ikke spør hvor mange timer jeg brukte, sier han.
Man skulle tro at Bosman arbeider som mekaniker eller lignende, men han jobber med finanser.
- Men jeg har teknisk bakgrunn på hobbybasis, sier han.
Som 12-åring ble han interessert i tunge kjøretøy. Da han var 18 begynte han å bygge legomodeller, og sendte forespørsler til produsenter for å få chassis-tegninger. Han lærte seg detaljer om hvordan motorer og drivverk var satt sammen ved å studere fullskala lastebiler. Dette gjorde ham i stand til å bygge modeller.
- Før jeg bygde Scania-modellen, kjørte jeg for å se på virkelige bilen i Rotterdam da transportselskapet som eier den skulle hente semihengeren, sier Bosman.
Han startet å vise modellene sine på internett i nettets tidlige år, og har siden holdt kontakten med andre modellentusiaster, både hjemme i Nederland og utenlands.
- Jeg har ikke noe spesielt forhold til noe lastebilmerke i utgangspunktet. Likevel er rundt halvparten av modellene jeg har bygget Scania. Det er på grunn av disse bilenes oppbygging, Scania-følelsen og V8-motorene.
Bosman mener det som trengs for å bli en suksessfull Lego-modell-utvikler er å være kreativ, ha evnen til å gjøre tegninger til virkelige konstruksjoner og evnen til å se hvordan ulike deler kan settes sammen.
Nederlenderen bruker lego-«klossene» som de er fra fabrikken. Han ser på seg selv som en «purist» som ikke borer, skjærer eller borer i Lego-deler. Det lengste han strekker seg, er å justere aksellengder fra Lego Technic.