Bilbergeren opptrådte uaktsomt

Altadhaug tingrett mener Arnt Ove Brattbakk handlet uaktsomt da lastebilen han forsøkte å berge, og bergingsbilen, forsvant ned en 70 meter dyp skrent.

Publisert Sist oppdatert
Det var 1. april 2012 hendelsen skjedde på fylkesvei 78

ved Leirosen på Helgeland. 

Retten mener ulykken skjedde fordi slepewiren kun var festet i venstre trekkrok på den litauiske lastebilen og i tillegg var festet høyt på bergingsbilen. Dette skal ha gjort at vogntoget ble dratt mot høyre i autovernet. Trekkbilens dårlige veigrep og et rykk i wiren skal vært faktorer som utløste ulykken.

 

- Jeg er skuffet over dommen, og mener jeg ikke har gjort noe galt, sier bergingsbilsjåfør Arnt Ove Brattbakk i en kommentar til TV 2.

Han forteller til TV-selskapet at mange i bilbergingsbransjen har vært spent på dommen fordi den kan få stor betydning for hvordan man skal utføre bergingsoperasjoner hvor utenlandske vogntog og sjåfører er involvert.

Delt skyld

Retten endte likevel opp med at sjåførene måtte dele skylden for hendelsen, siden begge er profesjonelle lastebilsjåfører og samt at den litauiske trekkbilen var i dårlig teknisk stand.

«Etter rettens vurdering er begge sjåførene å bebreide for trafikkuhellet. Retten legger særlig vekt på at begge sjåførene er profesjonelle, og retten legger til grunn at begge hadde forutsetninger til å vurdere farene ved slepet, til tross for at det er bergingsbilsjåføren som leder bergingsoperasjonen.»...«Når den utviste uaktsomheten på begge sider sammenholdes med vogntogets totale uegnethet på vinterføret, finner retten likevel at ansvaret for uhellet må deles likt mellom partene», skriver retten.