Osstrupen bru ved Florø har sunket ned i fugen på midten. Nå skal NCC spenne opp stålrør inne i bruen for å løfte konstruksjonen.
Osstrupen bru ved Florø har sunket ned i fugen på midten. Nå skal NCC spenne opp stålrør inne i bruen for å løfte konstruksjonen.

NCC skal forsterke bru med ny metode

En helt ny metode tas i bruk når NCC i november går i gang med å forsterke Osstrupen bru på fylkesvei 542 sør for Florø i Sogn og Fjordane.

Publisert Sist oppdatert

Den 198 meter lange brua fra 1976 har, etter 40 års tjeneste, bøyd seg ned i midten av brubuen. For å stoppe denne nedbøyingen trenger bru-konstruksjonen nå å forsterkes, i tillegg til at brua skal løftes noe. Prosjektet har en verdi på 36,8 millioner kroner.

- Vi gleder oss til å gå i gang med jobben. Dette er et unikt og utfordrende prosjekt der vi tar i bruk en forsterkningsmetode som ikke er brukt tidligere, sier Henning Simonsen som er NCCs distriktssjef i Vest-Norge.

Metoden som skal brukes, er oppspenning av to stålrør inne i bruen, som jekkes fra hver ende mot bruens balastkasse. Rørene har en diameter på 60 centimeter og samlet vekt er 144 tonn. Rørene festes med stålrammer med varierende mellomrom i underdelen av brua.

- Dette oppdraget passer oss meget godt. Vår prosjektleder Tore Årberg har lang og tung erfaring med anleggsoppdrag i distriktet. I høst avslutter også NCC tre oppdrag i nærområdet, blant annet ved Svelgen kraftverk, et bekkeinntak i Mel og ei bru på Fjordbase.

Bruavdelingen i Vegdirektoratet har prosjektert forsterkningen av Osstrupen bru, og prosjektet utføres på oppdrag for Statens vegvesen region Vest.

- Dersom prosjektet går som forventet, kan det bli aktuelt å bruke denne metoden for å stramme opp andre bruer av liknende type, der det er oppstått behov for å forsterke konstruksjonen, sier byggleder Sjur Lauvdal i Statens vegvesen.

I tillegg til oppspenning, skal fugen i senter av brua skiftes, og det skal legges fuktisolering og nytt slitelag på bruas veibane. Arbeidet skal etter planen være ferdigstilt 30.november 2018.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS