FERDIGVARE: Produksjonen av ferdigvare i Hellestad Sandtak AS går jevnt og trutt, og har gjort det siden 1952.

«Bedre å være i større system»

BØ I TELEMARK: Hellestad Sandtak AS har lange tradisjoner og vært i drift siden 1952. Men det er ikke bare enkelt å være en liten aktør. For noen år siden ble selskapet del av et større konsern, og det har slått positivt ut.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

GUTTANE: - Vi må ha med guttane på et bilde, sier Olav Hellekås (midten). Til venstre er Øystein Hellekås (sønnen til søskenbarnet til Olav) og Espen Gravjord.

Bedriften fikk nemlig Gunnar Holth Grusforretning AS (GHG) tungt inn på eiersiden i 2018. Inntil da eide de to kompanjongene Olav Hellekås og Ingvar Hellestad 50% hver. Men i 2018 kom altså GHG inn og kjøpte 67% av selskapet, og Hellekås og Hellestad har siden den gang hatt 16,5% hver.

- Man trenger «mange ting» i en slik virksomhet som er vanskelig å få til som liten. Da er det fordel og være del av noe større, sier daglig leder Olav Hellekås til A&T når vi treffer han i anlegget som består av steinuttak/produksjon og betongstasjon med lokasjon i Bø i Telemark.

God kjemi

SKAL SKIFTES UT: Betongstasjonen bak Olav Hellekås (t.v.) og Kjetil Haugerud er fra 1983 og skal skiftes ut denne våren.

Når han henviser til «mange ting», mener han ting som rapportering, prøvetaking av beting og stein, HMS-opplegg, laboratorium og generelle synergier man får i et større system.

- Vi har fått inn en partner som støtter oss, som vi kan diskutere med og som har solid erfaring med tilsvarende drift. De er veldig offensive og ser hele tiden nye muligheter, sier Hellekås.

Han sier det i en periode var flere aktuelle samarbeidspartnere, men at valget til falt på Roy Holth og GHG. Hellekås som tidligere har jobbet 26 år i Metso Norway AS (nå Metso Outotec Norway AS), traff Roy Holth for første gang i 1987/88. Siden midten av 90-tallet har de kjent hverandre godt, og begge visste da de inngikk samarbeid at kjemien stemte.

Sommerjobb i bruddet

Selv om Hellekås jobbet med salg av maskiner i mange år, har han alltid hatt et forhold til Hellestad Sandtak. Han begynte nemlig allerede som 14-åring med sommerjobb i bedriften, og han jobbet også der i et års tid da han tok en pause i studiene.

I 2004 kom han og Ingvar Hellestad inn på eiersiden da Halvard Hellestad (sønnen til gründeren Ivar Hellestad) ønsket å selge seg ut. For å gjøre Hellestad-forvirringen komplett for den nøytrale leseren, så er Halvard Hellestad (altså han som solgte 100% i 2004) søskenbarnet til Olav Hellekås og far til Ingvar Hellestad.

- Og på kontoret jobber konene våre, altså kona mi og kona til Ingvar, sier Olav Hellekås og må smile litt av forviklingene.

PÅ KONTORET: Kristin Hellestad (t.v.) og Lone Hellekås holder orden i det administrative. Damene er konene til Ingvar Hellestad og Olav Hellekås som inntil 2018 eide hele bedriften.

Planer fremover

Vi får berømme leserne som klarte å holde tunga rett i munn her. Stø kurs skal også selskapet med GHG på laget holde i fremtiden. Det er nemlig mange planer. På plassen utenfor kontorbrakkene står det to betongstasjoner. Den ene er fra 70-tallet og er ikke lenger i drift. Den andre ble benyttet til å produsere betong til bygging av Vålerenga-tunnelen i Oslo, og ble kjørt til og montert opp hos Hellestad Sandtak direkte fra den jobben. Anlegget er imidlertid fra 1983, og synger på siste vers. Nå skal begge rives og erstattes av et nytt finsk Tecwill-anlegg som skal settes opp denne våren. Dette vil gi bedriften et godt løft, og øke produksjonskapasiteten fra 30 m3 i timen til 48 m3 i timen, og ikke minst gjøre produksjonen langt mer miljøvennlig.

Foruten Hellestad Sandtak eier også eierne, helt eller delvis, Notodden Pukk AS (70%), samt betongstasjoner på Notodden og i Kviteseid. Samlet omsetter selskapene for rundt 100 millioner kroner, men det kan bli mer i fremtiden. Hellekås sier de hele tiden ser etter nye prosjekter og muligheter for å utvide i Telemark-regionen.

Han innrømmer at det er en god situasjon å kunne se på utvidelsesmuligheter, fremfor kun å fokusere på å få driften til å gå rundt. Denne muligheten hadde de ikke for bare noen få år siden.

BRUDDET: Det er litt tyngre skyts på maskinsiden litt lengre inn i bruddet der grovknuseren står.
Powered by Labrador CMS