Skanska har kontrakt på å bygge tunnel mellom Huseby og Holsfjorden for ny vannforsyning til Oslo. Montering av TBM i fjellhall på Huseby på bildet.

Hindret kinesisk selskap i å komme med tilbud på stort prosjekt i Oslo

Oslo kommune utformet anbudskonkurransen slik at det skulle bli vanskelig å komme med tilbud fra et spesifikt kinesisk entreprenør-selskap.

Publisert Sist oppdatert

- Nasjonal sikkerhetsmyndighet NSM tipset oss om et selskap som kunne være aktuelt for å levere tilbud til ny vannforsyning Oslo. Selskapet hadde tilknytning til den kinesiske staten. Det kan skape utfordringer for oss. Det vi er redde for der er enten at informasjon om vår samfunnskritiske infrastruktur skal komme dem i hende, eller at de skal finne på å bygge inn sårbarheter i vannforsyningen som kan utnyttes på et senere tidspunkt, sier Jan Tobiassen, direktør for styring og utvikling i Vann- og avløpsetaten i Oslo, til NRK som har avdekket hendelsen.

Oslo kommune løste problemet ved å stille konkrete kvalitetskrav i anskaffelsen, som reduserte muligheten for at den uønskede aktøren skulle komme inn på byggesiden. Kommunen brukte «det mulighetsrommet som ligger i anskaffelsesreglementet».

Det kinesiske selskapet kom ikke med tilbud.

Den kinesiske ambassaden i Oslo skriver til NRK at de er sjokkerte over den målrettede markeds-manipulasjonen i denne saken, og at dette kan skade Norges rykte som et fritt og åpent samfunn.

Powered by Labrador CMS